
Opće je poznato da pržena hrana koliko god neosporno bila ukusna nije zdrava, da je dobro izbjegavati fast food, previše soli i šećera, no rijetki znaju da i neke 'zdrave' namirnice mogu biti opasne po zdravlje, da 'dijetalni' jogurt može oslabjeti kosti, a da je kava potencijalno kancerogena.
Donosimo vam 16 namirnica koje vas doslovno mogu ubiti ako ne pripazite kako ih konzumirate. Česte su u svakoj kuhinji, ukusne su i teško ih je izbjeći u svakodnevici, a kriju supstance koje mogu izazvati smrtonosne bolesti. Neke od njih, poput čipsa ili gaziranih sokova, doista su prehrambeno dno dna i za pretjerivanje u njima nema razumnog objašnjenja ni olakotnih okolnosti, ali ima tu i delicija bez kojih je teško živjeti uživate li u hrani.
1. Hot dog
Studija Američkog instituta za istraživanje raka otkrila je da šanse za rak probavnog trakta rastu za čak 20 posto kod ljudi koji dnevno pojedu jedan hot dog. Svjetski fond za istraživanje raka, revizijom preko 7000 različitih studija, ustvrdio je da su šanse za rak veće kod ljudi koji redovno jedu hot dog, ali išunku, slaninu i salamu.
Hrenovka u pecivu nije opasna samo zbog sastava, ona je ubojita i na druge načine. Osim raka, hot dog je krivac za 17 posto smrti gušenjem kod djece mlađe od 10 godina.
2. Gazirana pića
Svakodnevno ispijanje gaziranih pića gotovo sigurno vodi do povećanja tjelesne težine i povećava rizik od pretilosti koja je pak povezana s cijelim nizom drugih opasnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i bolesti srca. Jednostavnije rečeno, gazirana pića su izrazito štetna i nezdrava.
Dvije odvojene studije provedene na djeci i odraslima dokazale su gore navedenu tvrdnju. Studija u kojoj se promatralo 500 školaraca tijekom 19 mjeseci, pokazala je da su djeca sa svakim gaziranim sokom dobila 0.24 kg/m2 u indeksu tjelesne mase. Osmogodišnja studija na 50.000 medicinskih sestara pokazala je da su one koje su pile više gaziranih pića dobile u prosjeku 8 kilograma za razliku od 2,8 kilograma koje su dobile ispitanice koje su smanjile konzumaciju gaziranih pića. Za ilustraciju dovoljno je reći da Amerikanci obožavaju gazirana pića, a znate i sami kako tamo ljudi izgledaju kada su pretili.
3. Pahuljice
Radna grupa za okoliš, organizacija za istraživanje zdravlja iz Washingtona, tvrdi da proizvođači koriste zastarjela pravila za označavanje sastava na etiketama. Tvrde, naime, da su količine vitamina A, niacina i cinka u pahuljicama uglavnom prevelike čak i za odrasle, a kamoli za djecu.
Analizirali su nutritivne vrijednosti 1556 vrsta pahuljica i otkrili da 114 njih ima za više od 30 posto više vitamina A, niacina i cinka od propisane dnevne količine za odrasle. Količine veće od one koja se po standardima Medicinskog instituta smatra sigurnom za djecu mlađu od osam godina imale su 23 vrste.
Prevelike količine ovih nutritiva mogu dovesti do kratkoročnih, ali i dugoročnih zdravstvenih problema, pa čak i smrti. Previše vitamina A povezuje se sa oštećenjima jetre, abnormalnosti kostiju i gubitkom kose. Previše cinka sabotira apsorpciju bakra, minerala neophodnog za proizvodnju crvenih i bijelih krvnih zrnaca. Previše cinka dakle može naštetiti imunosnom sustavu.
4. Čips
Istraživanje objavljeno u uglednom The New England Journal of Medicine iz 2011. pokazalo je da svakodnevno konzumiranje tek 28 grama čipsa dovodi do debljanja od 0,7 kilograma u četiri godine. Dokazali su i da je čips što se debljanja tiče gori od zašećerenih pića i obrađenog mesa, dakle praktički najgori uopće.
Prečesto jedenje čipsa dovodi i do povećanja kolesterola. Pošto se obično prži u dubokom ulju, čips je pun trans masti, najštetnije poznate vrste. Britansko istraživanje je pokazalo da je konzumiranje jedne vrećice čipsa svaki dan, kao da ste popili zastrašujućih pet litara ulja za kuhanje tijekom godine. Ulje u kojem se čips prži obično su zasićene masnoće koje mogu kolesterol podići do opasnih razina te dovesti do koronarnih bolesti srca.
Svaka porcija čipsa sadrži i 120 do 180 miligrama natrija, a preporučena dnevna količina natrija za zdrave ljude ne smije prelaziti 2,300 miligrama. Dakle, ako pojedete samo jednu vrećicu čipsa, već ste unijeli maksimum natrija. Pretjeran unos natrija može dovesti do hipertenzije koja može prouzročiti koronarne bolesti srca, zastoj srca, moždani udar i probleme s bubrezima. Ukratko čips je okrutni ubojica i mudro ga je izbjegavati.
5. Keksi
Palmino ulje najčešće se koristi u spravljanju keksa. Ono je 50 posto zasićena i 50 posto nezasićena mast. Palmino kernel ulje, koje se dobiva iz sjemenki palminog voća, još je štetnije jer sadrži čak 82 posto zasićenih masnoća.
Osim masnoća, keksi su puni šećera i obično njihovim jedenjem premašujemo dnevnu preporučenu količinu unosa šećera. Američko udruženje za srce savjetuje da djeca dnevno ne uzimaju više od tri čajne žlice šećera, odrasli muškarci devet, a žene šest.
6. Palačinke
Na žalost, pune su masnoća, šećera i natrija, pa se nikako ne preporuča jesti više od jedne porcije dnevno, odnosno jedne do dvije palačinke dužine od oko 10 centimetara. Ona u prosjeku sadrži 8,8 grama masti, od čega je 3,9 grama zasićenih masnoća, a savjetuje se ne unositi više od 15 grama zasićenih masti dnevno. Jedna porcija ima i 4,3 grama šećera što se drastično poveća ako joj dodate pekmez ili čokoladne namaze te 308 miligrama natrija, a njegova preporučena dnevna doza je oko 1500 miligrama.
Kombinacija zasićenih masti, šećera i soli u palačinkama povećava rizik od srčanih problema, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i još mnogo zdravstvenih tegoba.
7. Jogurt
Osim unosa previše šećera, neograničene količine jogurta mogu rezultirati i pretjeranim unosom kalcija, vitamina A i probiotika. Iako je riječ o zdravim supstancama, i za njih postoji ograničenje. U suprotnom kalcij može biti uzrokom bubrežnih kamenaca, povezuje ga se i sa rakom prostate, ometa apsorpciju željeza i cinka, a pretjeran unos stvara naslage kalcija u krvnim žilama koje otežavaju protok krvi. Previše vitamina A oslabit će kosti, a neke su studije pretjeran unos mliječnih proizvoda povezale čak i sa većim šansama za rak jajnika.
8. Prženi krumpirići
Problem sa pomfritom je što se spravlja dubokim prženjem u hidrogeniziranom biljnom ulju kanole, kukuruza ili soje koje se konstantno iznova podgrijava i uništava njihove polinezasićene masne kiseline čime postaju još nezdravije.
Znanstvene studije dokazale su poveznicu između zasićenih masti i začepljenja krvnih žila što može dovesti do moždanog udara i smrti.
A kao da to nije dovoljno, ulja u kojima se pomfrit prži bogata su i trans-mastima koje povećavaju kolesterol u krvi i tako otvaraju put srčanim bolestima, moždanom udaru, bolestima jetre, dijabetesu i nekim vrstama raka. Istraživanje provedeno na 80.000 žena pokazalo je da je povećanje unosa zasićenih masti od 5 posto, u njihovu prehranu dovelo do 17 posto šansi za bolesti srca. Unos trans-masti treba povećati za samo dva posto da bi se taj rizik povećao na čak 93 posto.
9. Suhomesnati proizvodi
Na žalost, kuhanjem se povezuje s aminima i tvori kancerogene spojeve poznate kao N-nitrozamin koje se povezuje sa rakom probavnog trakta i mozga.
Stručnjaci havajskog Centra za istraživanje raka i njihovi kolege sa Sveučilišta Južne Kalifornije tijekom sedam godina motrili su 190.000 ljudi starih između 45 i 75 godina. Ispitanici koji su jeli najviše obrađenog mesa imali su 68 posto više šansi za rak gušterače od onih koji su ih jeli u minimalnim količinama.
10. Sladoled
Mliječne masti su većinom zasićene masti te njihov pretjeran unos dovodi do povećanja kolesterola. Za muškarce je dozvoljena jedna i pol manja šalica, a za žene samo jedna šalica sladoleda dnevno. Previše kolesterola dovodi do začepljenja krvnih žila i povećanja opasnosti od bolesti srca i moždanog udara.
Sladoled je naravno bogat i šećerom, jednom vrstom ili kombinacijom zaslađivača poput aspartama, dekstroze, glukoze, maltoze, saharina i sukrina. Aspartam i saharin su umjetna sladila za koja je dokazano da uzrokuju rak. Ostala navedena sladila mmogu uzrokovati pretilost, dijabetes i povišenu razinu triglicerida u krvi.
Jedna manja šalica sladoleda može sadržavati do 267 kalorija, što je oko 13 posto preporučene doze unosa šećera za žene i 11 posto preporučenog unosa za muškarce.
11. Sir
Problem sa sirom zapravo uopće nije u siru, nego načinu na koji ga jedemo. Prelijevamo ga po nachosima, zatrpamo njime pizzu, krekere i kruh, zanemarujući činjenicu da u prosjeku ima 100 kalorija i 6 do 9 grama masti u 30 grama sira. Ako pretjeramo s njime, dobit ćemo potpuno suprotan učinak - umjesto mršavljenja, kilogrami će se nakupljati.
Također, sir se većinom sastoji od zasićenih masti koje su loše za srce, a i bogat je solju koja u prevelikim količinama može dovesti do visokog krvnog tlaka. Neke studije objavljene u znanstvenim časopisima povezale su sir i mliječne proizvode sa rakom dojke, pluća i limfnih čvorova.
12. Slane grickalice
Istraživanje iz 2011. pokazalo je da zasoljena hrana onemogućuje normalno širenje krvnih žila čak i kod ljudi s normalnim krvnim tlakom. Obično do povećanja krvnog tlaka dođe 30-ak minuta nakon što smo pojeli slane grickalice, a vrati se u normalu tek dva sata kasnije. Ukoliko redovno jedete zasoljenu hranu, ne gine vam hipertenzija koja pak prijeti moždanim udarom.
Iako u njima nema masnoća ili previše kalorija, sol će se pobrinuti da se i od grickalica udebljate. Naime, sol veže vodu i zadržava ju u tijelu, pa se 'napuhnemo'. Iako zvuči bezazleno, zadržavanje vode pogoduje visokom krvnom tlaku što nas opet dovodi do opasnosti od srčanog i moždanog udara.
13. Svinjetina i crveno meso
Prevelike količine crvenog i prerađenog mesa dovodi se u vezu i sa rakom debelog crijeva. Britansko ministarstvo zdravlja savjetuje da se ne konzumira više od 70 grama kuhanog crvenog mesa dnevno kako bi se smanjile šanse od oboljenja od raka. Osim svinjetine, preporuča se pripaziti i na unos govedine, janjetine, kozletine, teletine i divljači. Znači kao bezopasna ostaje samo piletina, a to je dosta tužno i obeshrabrujuće.
14. Tjestenina
Ugljikohidrati u tjestenini odgovorni su za povećanje tjelesne težine, a ako ju se nekontrolirano konzumira može dovesti i do pretilosti, a oboje su predispozicije za bolesti srca. Tjestenina može prouzročiti i dijabetes ako tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina da regulira razinu šećera u krvi.
Ugljikohidratima su bogati i kruh od bijelog brašna te bijela riža, pa valja pripaziti ako ih se koristi kao zamjenu za kuhanu tjesteninu. Samo jedna krišku kruha, odnosno pola šalice kuhane riže, je preporučena dnevna doza.
15. Kava
Kava sadrži i akrilamid za koji se sumnja da izaziva rak, a nastaje prženjem zrna kave na visokim temperaturama. Neka istraživanja tvrde da smo više pod stresom što više kave pijemo jer kofein potiče proizvodnju kortizola, adrenalina i noradrenalina - odnosno hormone stresa. Stres povećava šanse za srčana oboljenja, astmu i promjene raspoloženja.
16. Pržena hrana
Jedenje pržene hrane povećava i opasnost od dijabetesa, a jedna studija iz 2013. čak tvrdi da jedenje pržene hrane samo jednom tjedno povećava šanse za rak prostate.