POSUĐENI TEST iPHONEA 5s i 6: Razlika nije drastična, ali šestica je definitivno bolji model

Opširnije...

Prošle godine Apple je konačno osmislio ono čemu su se mnogi korisnici iPhonea nadali godinama - proizveo je telefon s bitno većim ekranom. Novi iPhone 6 ima zaslon od skoro 12 centimetara po dijagonali uz koji se iPhone 5S čini kao njegov patuljasti brat. 

No hoćete li zbilja, i koliko, s novim iPhoneom dobiti više i bolje?

Opširnije...

AUDIOFILSKI VODIČ 2: Kako po bagatelnoj cijeni kupiti jako dobar i očuvan rabljeni gramofon

Opširnije...

Kao što smo zaključili u prvom dijelu potrage za polovnim gramofonima iz kojih se za vrlo malo novca da izvući dobar zvuk, prvi „pick“ se pokazao punim pogotkom. Perpetuum Ebner 3015 u zgodnom bijelom Blaupunktovom kućištu, iščupan s hrpe elektronskih starina iz mraka neke garaže u Vrapču, ponudio je poslovičnu njemačku tehnološku dotjeranost i što je najvažnije, fino topli i istovremeno transparentni analogni zvuk. Prevalio je 40-u, ali oboružan novom iglom nije se dao u usporednom testu s puno skupljim mladićem, Pro-jectom RPM 4 koji inače svira u kućnom hi-fi sustavu.
 
Druga odabrana mašina, Lenco L133 je prema slikama više rezolucije u internetskom oglasniku izgledala još više kao pun pogodak, cijena od 300 kuna nije ostavljala prostora za propuštanje, ali je ogromni hendikep bila adresa u Đakovu. Put bi koštao puno više od gramofona, pa je telefonsko pregovaranje zahtijevalo salvu detaljnih pitanja, od kojih se vlasniku (prema broju ponuđenog šarenila artikala koje prodaje moglo se zaključiti da je riječ o prodavaču rutineru), malo zijevalo i nije skrivao dojam da ga davim.

Opširnije...

VELIKI POVRATAK GRAMOFONA: Sve što trebate znati o najboljim uređajima za vaše ploče

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/tekstovi/stil/techno/gramofon_oracle_sesti.jpg'
There was a problem loading image 'images/tekstovi/stil/techno/gramofon_oracle_sesti.jpg'
Opširnije...

Gramofon kao izvor zvuka pri slušanju glazbe ima ovih godina svoj polagani come back. Zaslugu tome pridonosi uglavnom činjenica da se CD kao medij nikada nije pokazao dostojnim suparnikom gramofonskoj ploči u vjernom prenošenju nekog glazbenog događaja u kuće kako ljubitelja glazbe, tako i audiofila, tih vječnih jahača u potrazi za vjernom reprodukcijom, svetim gralom Hi-Fi-a. Porast prodaje vinila se događa zadnjih par godina no unatoč unatoč dvocifrenim brojkama u postotnom porastu u odnosu na raniju godinu, ukupna prodaja vinila godišnje u svijetu tek je dorasla brojci kojom se u sedamdesetim godinama, za vrijeme najveće prodaje vinila mogao pohvaliti i samo jedan album jednog glazbenika. Dali će se rast nastaviti ili je to samo trenutni trend, pokazati će vrijeme. No ipak vrijeme je da se malo prisjetimo gramofona, uz koje je većinu nas starije vežu lijepe uspomene.

Ovaj tekst namijenjen je prosječnim ljubiteljima glazbe, pisati ću o gramofonima, kratko o njihovoj dugoj povijesti, o poznatim, rekli bismo legendarnim gramofonima koji su obilježili tu povijest, zatim onim najboljim među njima, a onda i o onim najskupljim, ne nužno najboljim no nedvojbeno vrlo ezoteričnim primjercima.

Opširnije...

AUDIOFILSKI VODIČ: Odlični polovni gramofoni koji se kod nas mogu kupiti za smiješan novac

Opširnije...

Tu i tamo, s vremena na vrijeme, u svojoj površnoj naravi izazvanoj stalnim imperativom traženja senzacija, internetski portali već gotovo desetak godina prenose jednu te istu zanimljivost s poantom da su vinilne gramofonske ploče i pripadajući reprodukturi zvuka, gramofoni, ustali iz mrtvih i proživljavaju renesansu.

Činjenica jest da je, osim u Velikoj Britaniji koja se nikad do kraja nije odrekla gramofona i gramofonskih ploča, ovaj vid slušanja glazbe u ostatku svijeta baš ono, dosljedno eutanaziran i bačen na „smetlište historije“ početkom 90-ih, pa svaka informacija o porastu prodaju krckavih vinila dođe kao zgodna bizarnost. Nešto kao da se odjednom događa rivajvl crno-bijelih televizora s katodnom cijevi i konveksnim ekranom u obliku ogromnog ribljeg oka ili da se auto industrija suoči s potražnjom automobila s parnom mašinom, što je zapravo nemoguće, jer se tehnologija nikad ne vraća unazad, ne samo u ovim karikiranim primjerima.

Opširnije...