Ken Follett - Pad divova 1 i 2
Ken Follett - Pad divova 1 i 2
1. Ken Follett - Pad divova 1 i 2
Izdavač: Algoritam

Ja sam najveći svjetski pisac, tako sebe opisuje britanski pisac Ken Follett. Skromnost Follettu sasvim sigurno nije jača strana, ali s više od 130 milijuna prodanih knjiga ne mora se zamarati time zvuči li bahato ili ne. Na hrvatskom su ove zime objavljena prva dva nastavka njegovog novog serijala “Stoljetna trilogija” posvećenog 20. stoljeću.

Prvi nastavak “Pad divova” kod nas je objavljen u dvije knjige a u njemu se prate sudbine članova pet međusobno povezanih obitelji iz SAD -a, Njemačke, Rusije, Engleske i Walesa kao i njihove sudbine kroz drame Prvog svjetskog rata, Ruske revolucije i borbe za ženska prva. “Pad divova” istodobno je je objavljen u četrnaest zemalja i odmah zaposjeo vrhove vise lista bestselera. Ukupno obuhvaća 1000 stranica sto je teoretski dovoljno za cijelo ljeto. No, problem s Follettom jest taj sto jednom kad ga se prihvatite ne ispuštate iz ruke.

 

Antonio Tabucchi - Pereira tvrdi
Antonio Tabucchi - Pereira tvrdi
2. Antonio Tabucchi - Pereira tvrdi
Izdavač: Meandar

“Pereiri sam pronašao ključan mjesec u njegovu životu, vrući kolovoz 1938. Zamislio sam Europu na rubu katastrofe neposredno prije Drugog svjetskog rata, Španjolski građanski rat bio je u punom jeku i događale su se neke od najvećih tragedija naše nedavne povijesti”... Veličanstven roman o novinaru koji pokušava plivati u sumanutim okolnostima vjerojatno je najbolje što je talijanski pisac ikad napisao. Izniman uspjeh, barem u Italiji, dijelom je pripisan i činjenici da su brojni čitatelji roman shvatili kao simbol otpora Berlusconijevoj vladi.


3. Laszlo Krasznahorkai - Rat i rat
3. Laszlo Krasznahorkai - Rat i rat
3. Laszlo Krasznahorkai - Rat i rat
Izdavač: Naklada Oceanmore

Glavni junak, arhivist dr. György Korin, na svoj četrdeseti rođendan iznenada shvati da ne razumije svijet koji ga okružuje, a “stvarnost mu u trenu postane zastrašujuće zamršenom a jednoznačnost svijeta na koju je dotad bio navikao najednom se pretvara u tjeskobnu, nerješivu zagonetku”. Susan Sontag ovog iznimnog mađarskog prozaika, hrvatskoj publici poznatog po suradnji s Bela Tarrom koji je ekranizirao više njegovih djela, nazvala je majstorom apokalipse koji potiče usporedbe s Gogoljem i Melvilleom. Ni ostali kritičari ne štede komplimente. Citirajmo „The Times Literay Supplement“ čiji je kritičar istaknuo: “Kao sto Krasznahorkai dobro zna, nije dovoljno opisati čudo: samo djelo mora biti čudo. Vrlo moguće da je ovo djelo to čudo”.

 


4. Jan Guillou - Graditelji mostova
4. Jan Guillou - Graditelji mostova
4. Jan Guillou - Graditelji mostova
Izdavač: Znanje

Tri brata, jedan veličanstven most i stoljeća velikih promjena, tako se reklamira novi prijevod autora iznimno popularnog serijala o templarima koji prati živote dječaka iz zapadne Norveške koji su, nakon smrti oca i strica, prisiljeni preuzeti brigu za svoju obitelj i otići u obližnji grad na šegrtovanja.

Tamo se ispostavi da su dječaci iznimno talentirani i kao takvi dobiju priliku školovati se za graditelje željeznica i mostova. Nakon diplome, trebaju se vratiti u domovinu, ali dogodi im se ljubav i životi krenu u smjerovima koje nisu očekivali. Gouillou, autor iznimno popularne trilogije o križarskih pohodima, najprodavaniji je švedski pisac čije su knjige samo u Švedskoj prodane u vise od 10 milijuna primjeraka.

 

5. Julian Barnes - Osjećaj kraja
5. Julian Barnes - Osjećaj kraja
5. Julian Barnes - Osjećaj kraja
Izdavač: VBZ

Iznenadno pismo Tonya Webstera, umirovljenika koji iza sebe ima propali brak i kćer, natjera na istraživanje prošlosti a ona se pokaže bitno mračnija od slike koju pamti. Kratki je to opis romana o sjećanju, ljubavi, načinu na koji se volimo koji je Julianu Barnesu napokon donio nagradu Booker.

Članica žirija Gaby Wood komentirajući izbor istaknula je da je bio jasan: “To je tiha knjiga, ali i jedna od najveličanstvenijih koju sam ikad pročitala”.