TRUSTYJEV IZBOR 50 NAJBOLJIH ALBUMA 2022: Nabrijani londonski dvojac prvi među jednakima

Opširnije...

Godina u kojoj se nakon pandemijske koncertne suše napokon na sve strane sviralo uživo, donijela je mnoštvo dobrih albuma, premda niti jedan nije odskočio i ostavio trag onako kako su prošle godine učinili albumi Turnstile i Dry Cleaning. Britanska i irska scena i dalje su znatno uzbudljivije i raznolikije od američke gdje se ne događa gotovo ništa novo ni zanimljivo, a London je i dalje središte glazbenog svijeta s gomilom fenomenalnih novih imena u raznim žanrovima.

Opširnije...

REZIME 15. INMUSIC FESTIVALA: Idles, Dry Cleaning, Róisín Murphy i Sleaford Mods briljirali na nikad boljem festivalu

Opširnije...

I tako su se, mic po mic, nakon smirivanja pandemije vratili festivali, a s njima i onaj poznati domaći na pašnjacima pored Jarunskog jezera. INmusic čiji se lineup posljednjih godina kretao od lošeg prema gorem, s grčevitim pokušajima organizatora da olinjalim zicerima privuče britansku, a još olinjalijim domaću, tradicionalno neambicioznu i vječno u prošlosti zarobljenu publiku, s tek ponekim pažnje vrijednim ubodom, izgledao je jednako jadno i u najavi za 2020. godinu.

Baš kao i svi drugi festivali i INmusic se tada suočio s problemima pandemijskog otkazivanja, ali za razliku od civiliziranog svijeta i svuda prihvaćenih dobrih običaja poslovanja, organizator jarunskog festivala je, sasvim u skladu sa svojom reputacijom, odlučio ne vraćati kupcima novac za ulaznice, jer da viša sila, da ovo, da ono, bla, bla, bla, a da stvar bude gora, tu je sramotnu odluku krenuo javno braniti pa shodno svojim komunikacijskim vještinama 10-godišnjaka u kombinaciji sa socijalnom inteligencijom i svadljivim karakterom vrtićke djece napao i izvrijeđao sve one koji su se usudili primijetiti da je takva poslovna praksa nedopustiva svinjarija koja se ne može ničim opravdati.

Opširnije...

VODIČ KROZ KONCERTNU 2020: Korona je ubila prvu polovicu sezone, ali bude li druge, bit će sjajna

Opširnije...

Još do polovice veljače koncertna je sezona u Zagrebu, barem što se tiče najave stranih gostovanja, izgledala prilično tužno i zapravo možda najgore u posljednjih 15 ili čak 20 godina.

Istodobna najava dolaska redom sjajnih Oh Sees, Daughter, Trickyja te King Gizzard & Lizard Wizard, te nešto kasnije Kevina Morbyja, Fatoumate Diaware i Placeboa dramatično je popravila stvar što se tiče kvalitete, dok je kvantitetom Zagreb tek zanemarivo ispod razine dana ponosa i slave kada se događalo da iste večeri budu i tri sjajna koncerta. U ostatku Hrvatske, s izuzetkom Rijeke gdje se ekipa iz Distune promotionsa i ostali što organiziraju Impulse festival trude raditi dobre stvari te ponekad Šibenika, odavno se sve svelo isključivo na balkansko seljaštvo i kič. Ipak, korona je4 na kraju ubila polovicu sezone, a što će biti s ostatkom, još je neizvjesno

Opširnije...

TRUSTYJEV IZBOR 50 NAJBOLJIH ALBUMA 2021.: Briljantni Turnstile obilježili pandemijsku godinu

Opširnije...

Još jedna pandemijska godina, u kojoj su masovno otkazivani koncerti i festivali, s izglednim šansama da se zbog dovoljnog broja tulavih antivaksera, teoretičara zavjera i inih lunatika ta agonija otegne do unedogled, bila je vrlo dobra što se tiče kvalitete objavljenih albuma.
Ovo je prije svega izbor načinjen prema afinitetima autora, s albumima koji su povezani s nekim od pravaca rock glazbe pa je besmisleno jamrati zašto tu nema ovoga ili onoga, a također, kao i obično, prednost imaju mlađi izvođači i dobar album prvijenac uvijek će imati prednost pred zicerima potvrđenih imena. Napokon, osim prva tri zacementirana mjesta redoslijed na listi sasvim je nebitan, jer već sutra pri sastavljanju vjerojatno bi bio drugačiji.

Opširnije...

NAJBOLJI HIP HOP ALBUMi 2019: Slowthaijevo brutalno seciranje britanske stvarnosti nadmašilo je sve

Opširnije...

Sve u svemu, bila je to prilično plodna i sasvim dobra glazbena godina s nekoliko doista izvrsnih albuma, a premda su i Kate Tempest i Tyler, the Creator objavili sjajne uratke, broj jedan je u 2019. zaslužio sjajni Slowthai i njegova brutalna analiza britanske stvarnosti.

Opširnije...

TRUSTYJEV IZBOR NAJBOLJIH HIP-HOP ALBUMA 2020.: Uvjerljivi trijumf remek djela genijalnog dvojca

Opširnije...

Legendarna Linekerova definicija nogometa kao sporta koji se igra 90 minuta, a na kraju uvijek pobijede Nijemci, savršeno je primjenjiva na hip-hop. I ovdje svi igraju, svi se trude i snimaju, ali na kraju najbolji album uvijek bude onaj kojeg objave Run The Jewels. Tako je bilo i 2020. godine, a uz remek djelo genijalnog dvojca objavljeno je i mnoštvo drugih sjajnih albuma.

Opširnije...

NAJBOLJI DOMAĆI i REGIONALNI ALBUMI 2019: Nabrijani ABOP i brutalni Avdić najbolji u godini za brzi zaborav

Opširnije...

Nije ovo baš bila godina za pamćenje, naročito kada se usporedi s fantastičnom 2017., ono što se sada sluša u svijetu nije se još primilo ovdje, ali ponešto se dobrog ipak moglo čuti. Kandidata za prvo mjesto nije bilo previše, a od onih najistaknutijih na prvom su mjestu zaslužili biti i izvrsni Chui, i sjajni Nemanja kao najugodnije otkriće 2019. godine, dok beskrajno talentiranom J.R. Augustu odličan album ipak malo šepa za impresivnim živim nastupima. Na kraju su za milimetar ipak pobijedili ABOP čiji je prvijenac s pet izvrsnih i moćnih pjesama najuzbudljiviji po sudu potpisanog autora i na kojem je snaga njihovih hipnotičkih koncerata uvjerljivo dočarana.

Opširnije...

TRUSTYJEV IZBOR ELECTRO ALBUMA 2020. : Trijumfalni povratak Roisin Murphy obilježio je godinu odličnih albuma

Opširnije...

U za glazbu pogubnoj pandemijskoj 2020. godini nisu stradali samo koncerti, nego i partyji pa se plesalo i partijalo vjerojatno manje nego u ratovima. Ipak, ako su stali nastupi uživo, nije stala inspiracija pa je po pitanju nove glazbe i odličnih albuma elektronike 2020. bila jako rodna i kvalitetna godina. Ova lista je sasvim osobni izbor kvalitetnih albuma koje vrijedi čuti i redoslijed je tu prilično nebitan, osim što je velika Roisin Murphy baš tamo gdje treba biti.

Opširnije...

TRUSTYJEV IZBOR 50 NAJBOLJIH ALBUMA 2019: Fantastični Fontaines D.C. najbolji u sjajnoj i uzbudljivoj glazbenoj godini

Opširnije...

Baš kao prethodnih godina tako i u odlazećoj 2019. jednako opterećenoj općom globalnom kretenizacijom i bezumljem, stvarala se sjajna glazba i objavljivali izvrsni albumi. Post punk, naročito britanski i irski, i dalje je u vrhunskoj formi s time da je 2019. naglasak bio više na žestini, nego na plesnim varijantama, a na žalost manje je dobrih psych albuma nego godinu ranije.

Mnoštvo je sjajne nove glazbe i imena, ali, nažalost, sporo to dopire u ove krajeve i svježe se stvari mogu vidjeti tek prerijetko u klubovima, dok se koncertni repertoar većih dvorana i lineupovi festivala uglavnom sastoje od vremešnih i odavno kreativno ispuhanih veterana poput Whitesnakea, Johnnyja Marra, Suede ili Pretendersa, e ne bi li svi zadivljeno konstatirali kako 68-godišnjakinja još ima funkcionalan glas i može otpjevati prastare hitove bez da mora na zahod. Rubrika "kucamo na vrata zaboravljenih asova" i dalje će biti najbogatija pa, eto, samo što nam nije stigla Sinead O`Connor, a na ljeto će na pašnjaku pored jarunskog jezera nastupiti prilično olinjali i odavno nerelevantni Deftones i Beck.

Opširnije...

TRUSTYJEV IZBOR 50 NAJBOLJIH ALBUMA 2020.: Furiozni Kanađani The OBGM`s prvi među jednakima

Opširnije...

Pandemijska godina koja je čitavom svijetu preokrenula živote i običaje naopako i nanijela golemu štetu industriji zabave, praktično ukinuvši koncerte kao takve, zapravo je obilovala dobrim albumima. U toj masi vrlo dobrih i odličnih nitko nije naročito iskočio i zapravo je bilo teže nego ikada odabrati prvo mjesto, stoga ni ovu listu ne treba gledati prema nekom poretku, nego tek kao popis 50 odličnih albuma koji su obilježili 2020. godinu, gdje je redoslijed sasvim nevažan. Već sutra, pri novom sastavljanju, neki od ispalih uletjeli bi umjesto nekih koji su ostali na listi. Kao i obično, ovdje prednost imaju mlađi izvođači i dobar album prvijenac uvijek će imati prednost pred zicerima potvrđenih imena, a jednako tako, nekih od albuma od kojih se očekuje da budu na svim listama ovdje nema.

Opširnije...

PREBOGATA JESENJA KONCERTNA PONUDA: The Chemical Brothers i gomila sjajnih klupskih atrakcija

Opširnije...

Teror ljetnih festivala napokon je završio, pašnjaci su vraćeni kišama, kravama, ovcama i kukcima, a uživo se ponovno svira tamo gdje je koncertima mjesto - u klubovima. Bogata i raznovrsna klupska koncertna ponuda nastavlja se i ove jeseni i zime, a velike su dvorane uglavnom rezervirane za regionalne seljobere, neuzbudljivu svjetsku i domaću konfekciju i ine dosadne metiljavce na kakve slini većina, ali se ovdje njima, naravno, ni u ludilu ne bavimo.

Ovo je, kao i uvijek, pregled rađen prema osobnim afinitetima autora pa nije detaljno obuhvaćena prilično bogata ponuda metala, ali dakako da štovatelji žanra to prate i trebaju ići vidjeti uživo. Nije bed ići pogledati ni Nove Fosile, ako još ima karata, ni Parni Valjak. Ostalo su udavi i slične dubioze.

Opširnije...