TRUSTYJEV IZBOR 50 NAJBOLJIH ALBUMA 2021.: Briljantni Turnstile obilježili pandemijsku godinu

Opširnije...

Još jedna pandemijska godina, u kojoj su masovno otkazivani koncerti i festivali, s izglednim šansama da se zbog dovoljnog broja tulavih antivaksera, teoretičara zavjera i inih lunatika ta agonija otegne do unedogled, bila je vrlo dobra što se tiče kvalitete objavljenih albuma.
Ovo je prije svega izbor načinjen prema afinitetima autora, s albumima koji su povezani s nekim od pravaca rock glazbe pa je besmisleno jamrati zašto tu nema ovoga ili onoga, a također, kao i obično, prednost imaju mlađi izvođači i dobar album prvijenac uvijek će imati prednost pred zicerima potvrđenih imena. Napokon, osim prva tri zacementirana mjesta redoslijed na listi sasvim je nebitan, jer već sutra pri sastavljanju vjerojatno bi bio drugačiji.

Opširnije...

Online tribina Godina opasnog ljubljenja - Filmski ljubavni naputak u četvrtak na FB-u i Youtubeu

Opširnije...

U četvrtak, 22. travnja u 18.30 sati u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održat će se online tribina Godina opasnog ljubljenja – Filmski ljubavni naputak, a moći će se pratiti putem Facebook stranice i Youtube kanala Centra tolerancije. Treća tribina iz ciklusa Snaga ljubavi posvećena je upravo ljubavi na filmu, međusobnom suodnosu jedne sasvim osobne emocije kao što je ljubav i jedne sasvim društvene, kulturološke pojave kao što je film.

Opširnije...

ČUTURIN PREGLED TV PONUDE: Zašto volim Novine, što ne valja u nastavku Afterlifea i zašto je Jordan najveći ikada

Opširnije...

Toooo! – viknuo sam kad je Zdenko Jelčić sprašio metak u čelo Dragana Despota na kraju serije "Novine", pa je čak i supruga digla pogled s kompjutera, 'tko je to koga upucao?'. Evo, ipak je na kraju pravda zadovoljena, daleko najnesimpatičniji protagonist (makar je konkurencija bila vrlo ozbiljna…) serije na kraju je najebao, serija je zaokružena, ipak se u Hrvatskoj, pa makar i u mašti, zlikovcima nešto drastično može dogoditi. Ma, znao sam da Đikić i Matanić ne smiju i neće iznevjeriti sve nas koji smo im ostali vjernima kroz sve tri sezone… Ne, nisam znao, ali sam slutio… Mašta je jedno, stvarnost je drugo, ali ipak mi je – nekako – palo breme s leđa. Kraj serije je upozorenje svim despotima tj. tomaševićima iz naših sokaka da će ih pravda stići kad-tad. Barem u mašti. Šteta je što te dvojice iz završne scene nema češće u javnom prostoru, prvenstveno na tv koji je još uvijek daleko najjači medij, face su, glumčine su. Despota desetljećima nisam vidio u kazalištu, Jelčića vidjeh prije dvije-tri godine u potresnoj monodrami "Veliki odlazak" po Thomasu Bernhardu u ITD-u, prije toga ga ni nisam mogao vidjeti jer je dugo igrao u Švicarskoj. Na "Kapelske kresove" se ipak ne vraćam… Ali ga pamtim i po razmjeni otvorenih pisama s ondašnjim ministrom financija Linićem, kojem se naj…o mile majke jer mu je domovina oporezovala švicarsku mirovinu. Kako sam mimoilazio Despota na sceni – tko će ga znati?! Zadnji put ga vidjeh u seriji "Počivali u miru", vrlo korektnoj seriji, rijetko se sretnemo na cesti u Zagrebu, kimnemo si, rođak je košarkaša i dragog prijatelja Srebrenka Despota, poginulog na zelenom valu pradavne 83'. Evo, ovaj sam mu tjedan zapalio svjećicu na grobu, bila je jedina. Kako ide to vrijeme, kako ljudi odlaze u zaborav!

Opširnije...

ČUTURA O ŽIVOTU U DOBA KORONE: Kako sam uz serije, filmove i knjige spašavao zdrav razum u izolaciji

Opširnije...

Čudna je to, neobična i nedoživljena situacija u mojih pedeset i osam godina boravka na ovoj planeti – da dva mjeseca svaku večer moram biti doma ako želim biti obziran, politički korektan i, na kraju krajeva, fair prema bližoj i daljoj okolini i samome sebi. U tim večernjim satima uglavnom sam zurio u televiziju i mislio 'hvaladragomebogu na Netflixu'. Jedan mi je prijatelj prilikom razmjene iskustava kazao 'ozbiljno mislim da je Netflix i izmislio koronu'. Dakle bez ikakvih pretenzija oko sistematizacije i ocjenjivanja kvalitete onoga što sam – sa suprugom, jasno – gledao u tom periodu, navest ću ono što mi je koliko toliko spasilo zdrav razum. Uz opasku da sam sadržaje koji su po mojim osobnim kriterijima negledljivi – odmah deletao iz sjećanja, kao i da sam neke od najboljih filmova i serija pogledao prije, pa neće ući u tekst. Recimo "Mindhuntera", što mi je najbolja serija otkako sam savladao "Sopranose", ili "Afterlife", čiju drugu sezonu čekam dok pišem ovaj tekst, ili "Irishmena", kojeg sam u cugu odgledao, dok je supruga odspavala središnjicu. Evo, ipak su ušli u tekst…

Opširnije...

TRUSTYJEV IZBOR NAJBOLJIH HIP-HOP ALBUMA 2020.: Uvjerljivi trijumf remek djela genijalnog dvojca

Opširnije...

Legendarna Linekerova definicija nogometa kao sporta koji se igra 90 minuta, a na kraju uvijek pobijede Nijemci, savršeno je primjenjiva na hip-hop. I ovdje svi igraju, svi se trude i snimaju, ali na kraju najbolji album uvijek bude onaj kojeg objave Run The Jewels. Tako je bilo i 2020. godine, a uz remek djelo genijalnog dvojca objavljeno je i mnoštvo drugih sjajnih albuma.

Opširnije...

VODIČ KROZ KONCERTNU 2020: Korona je ubila prvu polovicu sezone, ali bude li druge, bit će sjajna

Opširnije...

Još do polovice veljače koncertna je sezona u Zagrebu, barem što se tiče najave stranih gostovanja, izgledala prilično tužno i zapravo možda najgore u posljednjih 15 ili čak 20 godina.

Istodobna najava dolaska redom sjajnih Oh Sees, Daughter, Trickyja te King Gizzard & Lizard Wizard, te nešto kasnije Kevina Morbyja, Fatoumate Diaware i Placeboa dramatično je popravila stvar što se tiče kvalitete, dok je kvantitetom Zagreb tek zanemarivo ispod razine dana ponosa i slave kada se događalo da iste večeri budu i tri sjajna koncerta. U ostatku Hrvatske, s izuzetkom Rijeke gdje se ekipa iz Distune promotionsa i ostali što organiziraju Impulse festival trude raditi dobre stvari te ponekad Šibenika, odavno se sve svelo isključivo na balkansko seljaštvo i kič. Ipak, korona je4 na kraju ubila polovicu sezone, a što će biti s ostatkom, još je neizvjesno

Opširnije...

TRUSTYJEV IZBOR ELECTRO ALBUMA 2020. : Trijumfalni povratak Roisin Murphy obilježio je godinu odličnih albuma

Opširnije...

U za glazbu pogubnoj pandemijskoj 2020. godini nisu stradali samo koncerti, nego i partyji pa se plesalo i partijalo vjerojatno manje nego u ratovima. Ipak, ako su stali nastupi uživo, nije stala inspiracija pa je po pitanju nove glazbe i odličnih albuma elektronike 2020. bila jako rodna i kvalitetna godina. Ova lista je sasvim osobni izbor kvalitetnih albuma koje vrijedi čuti i redoslijed je tu prilično nebitan, osim što je velika Roisin Murphy baš tamo gdje treba biti.

Opširnije...

NAJBOLJI HIP HOP ALBUMi 2019: Slowthaijevo brutalno seciranje britanske stvarnosti nadmašilo je sve

Opširnije...

Sve u svemu, bila je to prilično plodna i sasvim dobra glazbena godina s nekoliko doista izvrsnih albuma, a premda su i Kate Tempest i Tyler, the Creator objavili sjajne uratke, broj jedan je u 2019. zaslužio sjajni Slowthai i njegova brutalna analiza britanske stvarnosti.

Opširnije...

TRUSTYJEV IZBOR 50 NAJBOLJIH ALBUMA 2020.: Furiozni Kanađani The OBGM`s prvi među jednakima

Opširnije...

Pandemijska godina koja je čitavom svijetu preokrenula živote i običaje naopako i nanijela golemu štetu industriji zabave, praktično ukinuvši koncerte kao takve, zapravo je obilovala dobrim albumima. U toj masi vrlo dobrih i odličnih nitko nije naročito iskočio i zapravo je bilo teže nego ikada odabrati prvo mjesto, stoga ni ovu listu ne treba gledati prema nekom poretku, nego tek kao popis 50 odličnih albuma koji su obilježili 2020. godinu, gdje je redoslijed sasvim nevažan. Već sutra, pri novom sastavljanju, neki od ispalih uletjeli bi umjesto nekih koji su ostali na listi. Kao i obično, ovdje prednost imaju mlađi izvođači i dobar album prvijenac uvijek će imati prednost pred zicerima potvrđenih imena, a jednako tako, nekih od albuma od kojih se očekuje da budu na svim listama ovdje nema.

Opširnije...

NAJBOLJI DOMAĆI i REGIONALNI ALBUMI 2019: Nabrijani ABOP i brutalni Avdić najbolji u godini za brzi zaborav

Opširnije...

Nije ovo baš bila godina za pamćenje, naročito kada se usporedi s fantastičnom 2017., ono što se sada sluša u svijetu nije se još primilo ovdje, ali ponešto se dobrog ipak moglo čuti. Kandidata za prvo mjesto nije bilo previše, a od onih najistaknutijih na prvom su mjestu zaslužili biti i izvrsni Chui, i sjajni Nemanja kao najugodnije otkriće 2019. godine, dok beskrajno talentiranom J.R. Augustu odličan album ipak malo šepa za impresivnim živim nastupima. Na kraju su za milimetar ipak pobijedili ABOP čiji je prvijenac s pet izvrsnih i moćnih pjesama najuzbudljiviji po sudu potpisanog autora i na kojem je snaga njihovih hipnotičkih koncerata uvjerljivo dočarana.

Opširnije...