
Skijanje nikada nije bio jeftin užitak, ali posljednjih su godina skijališta Alpa i Dolomita postala toliko sumanuto skupa i krcata skijašima da je sve postalo prilična tlaka i zapravo se svelo na očajničku potragu za mjestima gdje je moguće izbjeći taj kaos i silovanje novčanika.
OK, još uvijek se može pronaći mir i užitak u manjim skijalištima koja nisu dio sumanuto spojenih središta što nude 600 ili milijun kilometara staza koje ionako ne stignete proći, a i sva imaju uska grla gdje vas čeka slom živaca u mravinjaku, ali slobodni teritorij je sve manji, a skijaša sve više.
Razmišljajući o opcijama bez gužvi iskreno nikada nisam mislio da ću skijati u Gruziji, ali kada se zahvaljujući njihovom veleposlaniku u Sloveniji Irakli Koplatzeu pružila prilika otići u ti divnu zemlju u sklopu hrvatsko slovenske press ture i testirati skijališta Mestije na Kavkazu sve je zvučalo privlačno i divno, ali uz gomilu nedoumica i pitanja.
Guglanje kaže da gruzijski jezik ima svoju jedinstvenu pismenost i pripada južnom kavkaskom jezičnom stablu. Gruzijsko pismo jedno je od najstarijih u Europi. Tri su pisma, međutim, službeno se koristi tzv. Mhedruli. Ne razlikuju velika i mala slova. Pismo je nominirano za uključivanje u popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine. Poznati su po vinu, ljudi kažu da se tamo odlično jede i to je to. Skijanje? Vrag će ga znati.
Čovjek bi pomislio da do Gruzije nije jednostavno doći ali to uopće nije tako.
Jeftinih letova Wizzairom ima iz Beča i Budimpešte, jeftinih znači za stotinjak ili nešto više eura, a slijeće se u Kutaisi, drugi po veličini gruzijski grad smješten nekako u sredini države.
Let traje oko tri sata, a treba znati da je Gruzija dva sata ispred Hrvatske. Letovi su obično puni, jer iz Gruzije je, baš kao i iz Hrvatske, jako puno ljudi iselilo u potrazi za boljim životom i odmah ćete ih prepoznati po tome što su se za obilazak domovine baš ozbiljno uredili i na sebe stavili gomilu nakita da se vidi raskoš i demonstrira uspjeh.
Do Beča ili Budimpešte je komotnije, naravno, vlastitim automobilom, ali to podrazumijeva traženje parkinga ili garaže po barem donekle prijateljskoj cijeni, pa opcija B može biti i Flixbus kojim smo po sasvim razumnoj cijeni mi putovali do Beča. Putovanje Flixbusom podrazumijeva iskrcavanje na onoj užasnoj stanici u Beču koja izgleda kao stovarište Balkanaca iz pakla, ali dobro, ne može sve biti idealno.
Nakon ugodnog leta i slijetanja grad Kuitasi nismo vidjeli, ali zračna luka je nova i vrlo funkcionalna, a tamo nas je dočekao vodič s kombijem s pogonom na sva četiri kotača što je i zapravo jedini način za ići prema Kavkazu po cestama koje su blago rečeno u lošem stanju.
Išli smo preko Zugdidija, grada na samoj granici Abhazije, gruzijske pokrajine koju je okupirala Rusija, protjeravši 192 000 građana i priznavši kasnije tu svoju marionetsku tvorevinu kao neovisnu državu, isto onako kao što su napravili s planinskom pokrajinom Južnom Osetijom.
Gruzijci to, naravno, i dalje smatraju svojim teritorijem, ali protiv jačih ruskih okupatora ne mogu ništa. Ipak, vjeruju da će kad-tad uspjeti vratiti svoju okupiranu zemlju.
Mlađi Gruzijci uglavnom znaju engleski, ali oni stariji baš i ne, oni od stranih jezika razumiju i govore ruski, ali tu postoji kvaka na koju su nas upozorili Gruzijci s kojima smo razgovarali, a to je da je ruski iz razumljivog razloga toliko omražen da mnogi Gruzijci kada ga čuju reagiraju ignoriranjem ili čak agresivno pa je bolje ne pokušavati.
Gruzija je zemlja gdje surfanja i pozivi prema EU znači najavu bankrota pa je iznimno važno kupiti lokalnu sim karticu, najbolje odmah u zračnoj luci. Najbolji operater je Magti koji ima najveću pokrivenost u zemlji. Cijena neograničenog interneta za 7 dana je 6,5€, a za 15 dana je 15€. Nešto mrvicu jeftinije će vam biti ako lokalnu sim karticu kupujete u gradu.
Dojam se, međutim, mijenja dolaskom u gradove pa je tako Zugdidi sasvim lijep i uređen grad nalik bilo kojem istočno europskom, a restoran Diaroni s kojim smo započeli upoznavanje s lokalnim delicijama izgleda kao bilo koji u najrazvijenijim državama, s time da smo u njemu spektakularno dobro jeli.
U Zugdidiju smo spoznali da u Gruziji psi masovno žive na ulicama, ali svi imaju oznake da su sterilizirani, izgledaju uhranjeno, pitomi su i mazni.
Trosatni put iz Zugdidija do Mestie prošli smo po mraku, ali osjetili smo na bubrezima koliko je cesta loša i shvatili zašto se tuda može samo s pogonom na sva četiri kotača.
Mestia je selo od preko 2000 stanovnika i izgleda kao neko mjesto iz Gospodara prstenova. Smještena je u planinskoj dolini pokrajine Svaneti i s dvije strane okružena golemim kavkaskim planinskim lancima čiji vrhovi idu od 3000 do 5000 metara. Kuće imaju tradicionalne tornjeve koji su služili za obranu od napadača, ali i lavina i često su okružene visokim zidovima.
Impresivne planine Kavkaza još su uvijek raj ponajprije za freeridere, a povijesna i uzbudljiva Mestia, po kojoj slobodno šetaju krave i divni dobroćudni psi, krcata je te ekipe pridošle sa svih strana svijeta, što danju divlja po djevičanskom snijegu u planinama, a noću tulumari po uzbudljivim barovima kakvih više nema u nadrkanim i sterilnim alpskim skijalištima i nemoguće je ne oduševiti se atmosferom i zaljubiti u to divno i uzbudljivo planinsko mjesto.
U Mestiji se spava uglavnom po sobama i apartmanima u privatnim kućama, ali sve je veći broj dobrih hotela, a naš Paliani s četiri zvjezdice, odličnom kuhinjom i pogledom na mjesto u svemu se pokazao jednakim sličnima u Alpskim skijalištima. U mjestu se, naravno, može iznajmiti kompletna skijaška oprema po cijenama koje su tek malo niže od Alpskih skijališta. Mi smo skijali na Elanovim preklopnim skijama koje idu u zrakoplov kao klasična prtljaga, a na strminama su se pokazale odličnima, s tek malom zamjerkom kod držanja staze na ravnim dijelovima.
U Gruziji se općenito izvrsno jede, hačapuri, mesne delicije i sirevi su neodoljivi, vina su fenomenalna, a odlična je i chacha, kako zovu svoju moćnu rakiju. Ljudi su gostoljubivi, a mačke po njihovim kućama umiljate, prijatelje pri susretu ljube jednom, a nazdravljaju bezbroj puta uz prigodni govor tamade, najstarijeg za stolom.
Nazdraviti se može svemu: od zdravlja, prijateljstva i blagostanja do pobjede nad Rusijom koja će doći kad-tad i nikada to nazdravljanje nikome ne dosadi, OK, osim možda onom najstarijem za stolom, a to sam, ispostavilo se, uglavnom bio ja.
Impresivan je i generacijski jaz i razlike, pa je tako sasvim normalno vidjeti mame i bake u tipičnim nošnjama nalik našima u Slavoniji, Lici ili Zagori i njihove kćeri s dreadlocksima i pirsingom po čitavom licu. Tradicija i ovdje lagano gubi bitku s 21. stoljećem.
Na povratku ponovno smo stali u Zugdidiju, obišli lokalni sajam sireva i vina, prošetali tržnicom pa bili na neopisivo dobroj večeri kod lokalnog umjetnika i kuhara koji nam je u svom domu zajedno sa sestrom koja mu je asistirala pripremio čudesna nacionalna jela i pjevao između sljedova. Bilo je to apsolutno nadrealno iskustvo za završetak boravka u toj fascinantnoj zemlji.
GDJE SKIJATI?
Iz Mestie je moguće ići skijati na dva takva. Dalji, poznatiji i veći Tetnuldi udaljen je 19 kilometara, ima skromnih ali lijepih i dobro uređenih 14 kilometara staza, od kojih je 5,3 kilometara plavih, 6,4 kilometara crvenih i dva kilometra crnih staza, a na njih vodi pet modernih i brzih žičara. Neuređenih je staza za free ridere, naravno, znatno više.
Dnevna karta je 17 eura, dakle otprilike duplo jeftinija od najjeftinijih alpskih skijališta, a skija se od 2265 metara do 3152 metra nadmorske visine.
Pogled na vrhove Kavkaza koji idu do 5000 metara spektakularan je i oduzima dah u punom smislu te fraze. Kavkaz je doista impresivan masiv i djeluje moćnije od Alpa i Dolomita.
U podnožju skijališta nalaze se dva restorana s vrlo dobrom ponudom, već sam napisao da gruzijsko meso i povrće ima onaj divni davni i već zaboravljeni intenzivni okus, a ražnjići koje sam tamo pojeo ukusniji su od svega sličnog što se može pojesti u Hrvatskoj.Cijene su i tamo na skijalištu dosta niže nego bilo gdje u našem dijelu Europe.
Premda je sa svojih skromnih sedam kilometara staza od kojih je tri kilometra crnih, 2,6 kilometra crvenih i 1,4 km plavih, manji od Tetnuldija, meni je Hatsvali osobno draži od Tetnuldija. Naime, ta praktički jedna staza koja se prostire na visinskoj razlici od 480 metara, odnosno između 1868 m - 2348 m, zapravo je odlična i vrlo raznolika, s opcijama skijanja po crvenom ili crnom dijelu s time da crni dio nije brutalno težak i zapravo je prije „tamno crveni“ nego crni. Od podnožja do vrha vozi brza i moderna gondola.
OK, možda pogled s vrha nije toliko spektakularan kao u Tetnuldiju, ali i dalje je impresivan, a restorani u podnožju žičare i na vrhu bolji su od onih u Tetnuldiju.
Osim odlične hrane i vina, izvrstan im je i izbor glazbe pa tako u podnožju svira izvrsni house, a na vrhu u restoranu s fenomenalnom terasom s istim takvim pogledom, play lista uključuje Mazzy Star, Nirvanu i dosta indie klasika, a to je bolje nego u, pa recimo, 90 ili više posto takvih mjesta u alpskim ili skijalištima u Dolomitima gdje je mučenje polka techno seljoberskim poskočicama i dalje najčešće s time da mjestima poput Obertauerna to doista graniči sa zločinom prema ušima.
ŠTO I GDJE JESTI I PITI
Najstariji dokazi o bavljenju vinogradarstvom i vinarstvom na području Zakavkazja datiraju iz razdoblja mlađeg kamenog doba, uglavnom pronađenih u amforama i glinenim posudama u kojima se držalo vino, a danas je saperavi svjetski poznata sorta grožđa od kojeg se pravi izvrsno crno vino. Općenito, sva su im vina dobra i čak i ona jeftinija su vrlo pitka.
Gruzija nije samo zemlja vina, jednako se pije i moćna rakija koju prave od tropa i zovu chacha, imaju i vrlo dobar brandy, a i pivo im je sasvim u redu.
Već prvog dana, na putu od Kuitasija prema Mestiji stali smo na ručak u Zugdidiju gradu od 50-ak tisuća stanovnika, udaljenom 30 kilometara od mora i smještenom na samoj granici Abhazije od Rusije okupirane gruzijske pokrajine i u odličnom restoranu Diaroni dobili predodžbu o tome koliko ćemo uživati u gruzijskoj kuhinji.
Meso je ipak najzastupljenije, peče se i poslužuje kao ražnjić, pirja, koristi u gulašima, a okus mu je u svakoj kombinaciji fenomenalan.
Što se tiče začina najzastupljeniji je korijander kojeg Gruzijci obilato posipaju po svemu pa tko ne voli njegov okus treba upozoriti kod narudžbe da stanu na loptu.
U Mestiji se dobro jede na nekoliko mjesta, a za apsolutnu je preporuku Caffe Laila, mjesto živahne prijateljske atmosfere, uvijek ispunjeno gostima iz čitavog svijeta, sa zidovima i stolovima prekrivenim porukama i potpisima gostiju, te izrazima podrške Ukrajini uz sveprisutne ukrajinske zastave. Gruzijci, nažalost, dobro znaju kako izgleda Ruska okupacija.
ZABAVA, ŠOPING I OSTALO
Neka mjesta imaju živu svirku, neka DJ-je, negdje praši složena play lista, ali baš nigdje u gruzijskim kafićima i restoranima nisam čuo lošu glazbu i po tome su daleko ispred nas, baš kao i po činjenici da im je u kafićima zabranjeno pušenje čega se svi pridržavaju za razliku od primitivnih i priglupih balkanskih plemena kojima je pušenje u zatvorenom prostoru pojam slobode i smisao postojanja.
Što se tiče šopinga, ludost je ne vratiti se iz Gruzije s ponekom bocom vina, konjaka, rakije ili kolutom sira, a premda je teško pogriješiti s odabirom, mudro se posavjetovati s lokalcima i izbjeći one turističke etikete kakve su neizbježne u čitavom svijetu.
Sve u svemu, svatko bi trebao kad-tad posjetiti Gruziju.