
Premda se u Italiji posvuda dobro skija i gotovo je nemoguće pogriješiti s odabirom, neka su skijališta svojom reputacijom postala simboli zimskog odmora i vrh ponude u svjetskim razmjerima.
OK, i sami Talijani će se teško složiti oko vlastitog broja jedan, ali u prva tri najpoznatija, najglamuroznija i ukupno najbolja skijališta baš uvijek će biti Madonna di Campiglio, kultna postaja svjetskog skijaškog kupa s legendarnim noćnim slalomom na kojem je 2003. pobijedio i Ivica Kostelić, smještena u pokrajini Trentino na 1550 metara nadmorske visine, koja sa susjednim mjestima Folgaridom – Marilevom i Pinzolom čini skijaško područje sa 150 kilometara odličnih, savršeno uređenih i modernim i brzim sustavom žičara povezanih staza kojih je čak 95 posto moguće prekriti umjetnim snijegom.
U regiji Trentino ovo je područje s najvećom koncentracijom hotela s četiri zvjezdice (31) te superior četiri zvjezdice (5), a tu su i tri hotela s pet zvjezdica, dok je gastronomska scena bogata i prilagođena svakome.
Madonna di Campiglio se nalazi u Brenta Dolomitima, na području gdje taj veličanstveni planinski masiv završava i spaja se s vizualno ipak manje impresivnim Alpama na zapadu, a o nestvarnoj prirodnoj ljepoti toga područja govori i to što ga je UNESCO stavio na listu svjetske prirodne baštine. Najviši vrhovi su Cima Tosa (3173 m) i Cima Brenta (3150 m), a ukupno je 14 vrhova više od 2800 metara. Poznato je to i potvrđeno, ali vrijedi uvijek ponavljati – nigdje ne postoji ljepša i impresivnija prirodna kulisa za skijanje od Dolomita. Zahvaljujući prirodnim ljepotama turizam je u ovom kraju jednako razvijen i u ljetnim mjesecima.
Madonna di Campiglio ima bezbroj kvaliteta i prednosti, ali i dvije male, uvjetno rečeno, mane: nije baš na korak od Hrvatske, a sasvim očekivano i u skladu s reputacijom, nije baš ni jeftina.
Folgarida je ugodan ski resort sa svim neophodnim sadržajima, a podijeljena je na veću Gornju (Alta) te manju Donju (Bassa), gdje se nalazi izvrsni hotel Luna u kojem smo bili smješteni. Hotel je udaljen tristotinjak metara od polazne stanice žičare do koje se u povratku stiže skijajući.
Luna je hotel s četiri zvjezdice kojemu je nemoguće pronaći ozbiljnu zamjerku, a od prednosti mu, uz vrlo udobne sobe s balkonima, čistoću, ljubazno osoblje i odličnu ponudu wellness sadržaja, vrijedi istaknuti i za hotelske standarde neuobičajeno kvalitetnu kuhinju, odličan izbor lokalnih vina i grappa te genijalnog Napolitanca Andreu Di Somma, savršenog barmena i sommeliera starog kova kakvog se rijetko može sresti i u hotelima najviše kategorije, jednog od onih za taj posao beskrajno talentiranih tipova koji čine ogromnu razliku u kvaliteti usluge.
Madonna di Campiglio okupljalište je celebrityja, ali cijene hrane u restoranima na stazama, pa čak u Fiat Chaletu koji izgleda kao modna pista, sasvim su prihvatljive i dostupne svima, što prevedeno znači da je cijena ručka između 60 i 120 kuna, kava je 1,20 eura, dok je alkohol nešto skuplji pa su tako četiri dl točene pive 4,50 eura, a cijene grappa od 3 - 3,50 eura.
Gdje skijati?
Zapravo, čak i sama Folgarida sa svojih 25 žičara i 62 kilometra savršeno pripremljenih staza, od kojih je 32 posto početničkih plavih, 48 % crvenih za napredne skijaše te 20 posto crnih za eksperte, nudi sasvim dovoljno za zadovoljiti potrebe većine ljubitelja skijanja, ali tko je stigao do ovdje bio bi lud da ne prođe baš sve.
Uglavnom, staza ima doslovno posvuda, široke su i redom savršeno uređene, čak su i one crne vrlo ugodne i nimalo nalik na onu odurnu mračnu i uvijek ledenu tlaku Gran Risu, a žičare su moderne i brze kao malo gdje, s nekoliko grijanih sedežnica, što čovjeka i njegovo smrznuto dupe uvijek razveseli.
Nije nevažno spomenuti da se Talijani ne zajebavaju s pandemijom i ne pada im na pamet imati milosti prema antivaxerima i kojekakvim tulavim đokovićima, što znači da nema šanse da na žičaru ili u restorane i hotele puste bilo koga tko nema covid pass, dok su u redovima za žičare, na sedežnicama i u kabinama maske obavezne. Tko je probao, zna da su najpraktičnije one plave kirurške i da je najjednostavnije imati ih uvijek na ušima i ispod brade za vrijeme skijanja, jer stalno vađenje i spremanje u džepove prije i nakon vožnje žičarom siguran je put do sloma živaca.
Što se i kako jede i pije?
U hotelu Luna čija je kuhinja daleko iznad uobičajenih standarda hotelske ponude oduševili su s besprijekornim osso buccom i sotiranim buncekom, ali i ribljim jelima, dok je briljantni hotelski slastičar pripremao veličanstvene deserte pa neka uđe u zapisnik da je napuljski kolač babà jedan od tri najbolja deserta koja sam pojeo u životu.
Savršeno je bilo i ono što smo kušali na stazama. Glamurozni Fiat Chalet iznad Campiglia koji je omiljen kako skijašima tako i ekipi koja tu na 2100 metara dolazi samo biti viđena i sunčati se na VIP terasi, bio nam je samo stanica za pjenušavo vino kao aperitiv uoči ručka, ali u skladu s talijanskim dobrim običajima za stol je stigla i vrhunska pizza kao predigra za spektakularan ručak u restoranu Solander na stazama Folgaride. Da ne idem u detalje, teleći obrazi u umaku od piva i trubača, rižoto s uljem planinskog bora i komadićima buratte, savršeno pečeni steakovi, tagliatelle s kakaom i jelenovim raguom i za kraj frittelle di mele (jabuke u šlafroku) sa sladoledom od vanilije i sorbetom bili su redom savršeno pripremljeni i naprosto fantastični.
Sve u svemu, gastronomija je definitivno jedan od najjačih aduta Madonne di Campiglio, cijene hrane uopće nisu pretjerane i osloniti se na ovakvom mjestu samo na sarme iz gepeka zločin je prema sebi.
Od lokalnih vina koje smo kušali, svake je preporuke vrijedan Moratel, izvrsno suho crveno vino moćnog tijela vinarije Cesconi, kupaža cabernet sauvignona, merlota te tipičnih lokalnih sorti teroldego i lagrein pa apsolutno vrijedi vratiti se kući s nekoliko boca te divote.
Što se tiče vrlo popularnih pjenušavih vina, tko naleti u ove krajeve neće pogriješiti odabere li Maximum Brut Blanc de Blancs vinarije Ferrari ili Altemasi Trentodoc Millesimato.
Usput, red je napomenuti da u Trentinu pjenušavo vino ne treba zvati prosecco, na što će vas kroz šalu uvijek upozoriti i domaćini, uz poduku da se pjenušavo vino tim imenom zove samo u pokrajinama Friuli i Veneto.
Zabava, šoping i ostalo
Folgarida je znatno mirnije mjesto od Campiglia i zapravo idealno za društva kojima ne treba „ostatak svijeta“ za zabavu. U mjestu uz hotelske postoji i dva - tri samostalna bara i to je otprilike to, ali hoteli nastoje u svojim prostorima gostima ponuditi neki vid zabave pa je tako u našoj Luni jedne večeri nastupio dvojac koji je vrlo suvereno odvozio repertoar covera rock klasika u rasponu od Zeppelina do Clash te domaćih zicera poput Jovanottija.
Što se tiče šopinga, u luksuznim trgovinama Campiglia može se kupiti svašta, ali ako baš niste zapeli imati Rolex iz mondenog skijališta, mudro je stati putem u nekom od usputnih lokalnih supermarketa i nakrcati se delicijama i vinima po znatno nižim cijenama nego u Madonni.
Zaključak
Madonna di Campiglio spada u sam vrh talijanskih i europskih skijališta. Sve što nudi gostima, od staza, preko smještaja, do gastronomske ponude vrhunsko je i teško nadmašivo, a zahvaljujući blizini cjenovno pristupačnijih Folgaride i Pinzola dostupna je i onima s nešto skromnijim budžetom. Ukratko, perfektno skijalište
-
Liga veterana Liga veterana
-
Nadrealna ljepota Nadrealna ljepota
-
Fiat Chalet Fiat Chalet
-
Atmosfera ulice Atmosfera ulice
-
Madonna di Campiglio Madonna di Campiglio
-
Wellness hotela Luna Wellness hotela Luna
-
Barmen Andrea Di Somma Barmen Andrea Di Somma
-
Ferrari u Fiatu Ferrari u Fiatu
-
Pogled s terase Pogled s terase
-
Pizze i pjenušac Pizze i pjenušac
-
Buncek u Luni Buncek u Luni
-
Večera u Luni Večera u Luni
-
Lokalni proizvodi Lokalni proizvodi
-
Paraglajder iznad Pinzola Paraglajder iznad Pinzola
-
Hladni naresci u Patascossu Hladni naresci u Patascossu
-
Terasa 5 Laghi Terasa 5 Laghi
-
Divljač i tjestenina Divljač i tjestenina
-
Tjestenina u Patascossu Tjestenina u Patascossu
-
Tagliatelle s kakaom i raguom Tagliatelle s kakaom i raguom
-
Frittelle di Melle Frittelle di Melle
-
Steak u Solanderu Steak u Solanderu
-
Rižoto s borovim uljem Rižoto s borovim uljem
-
Solander Solander
-
Sunčani Dolomiti Sunčani Dolomiti
https://www.trusty.hr/putovanja/zima/578-trustyjeva-ski-inspekcija-madonna-di-campiglio-skijaski-i-gastronomski-raj-na-zemlji.html#sigProId90a3e82a76