Széchenyi.Thermal.Bath.jpg

Budimpešta i termalne kupke: I kroz vjeđe je vidljiv znak jednakosti. A part od impozantnih zdanja veličanstvene arhitekture i neizmjerne kulturne i povijesne vrijednosti, burne gradske prošlosti i fenomenalne kuhinje - čuvene budimpeštanske terme jedan su od specifikuma grada, a možda i najveća komparativna prednost pred drugim gradovima slične forme i povijesti.

Zanemarimo na tren osobne preferencije, sentimentalnu povezanost i (pre)sladunjave panegirike kojom svjetski i lokalni mediji kite mađarsku prijestolnicu - u području od nekoliko stotina kilometara stoje gradovi koji joj opasno konkuriraju u kategoriji najljepših europskih metropola. Od bezbroj puta opjevanih metropola poput, Rima, Beča i Berlina do gradova koji nezaustavljivo povraćaju ugled i status koji su nekoć uživali, a tu tron definitivno zauzimaju Prag i Budimpešta - teško je, gotovo nemoguće objektivno odrediti koji je naj. Međutim, ono što drugi gradovi nemaju utkano u dio svog identiteta su termalna kupališta, a Budimpešta je grad sa najviše izvora ljekovitih voda na svijetu.

Dok se pod Parizom nalazi labirint katakombi isprepleten podzemnim jezerima i grobljima, Budimpešta ima oko dvije stotine špilja. Najveća špilja sa aktivnim izvorima ljekovitih voda nalazi se upravo u Budimpešti. I još jedan kuriozitet: na području Budimpešte postoje 118 izvora iz kojih na dnevnoj bazi kulja preko 70 milijuna litara vode sa temperaturom između 21 i 79 stupnjeva.

Kratka povijest budimpeštanskih kupki

Szechenyi su najveće terme s ljekovitom vodom u Europi
Szechenyi su najveće terme s ljekovitom vodom u Europi
Šest od jedanaest budimpeštanskih toplica mogu se dičiti poviješću koja seže nekoliko stoljeća unazad, a navodno su čak i stari Rimljani na teritoriju današnje Budimpešte pravili kupališta. Naime, u 2. i 3. stoljeću, na sjeveru Budimpešte izgrađen je grad Aquicum. O veličini toga antičkoga velegrada s dva golema amfiteatra u kojima se ondašnje stanovništvo zabavljalo veličanstvenim igrama, dvobojima ljudi i divljih zvijeri, svjedoče brojne otkrivene ruševine koje svojom ljepotom još uvijek privlače pažnju mnogobrojnih znatiželjnika. Na tom budimpeštanskom području Rimljani su se zadržali gotovo tristo godina.

Kada su sredinom 16. stoljeća Osmanlije okupirali grad, vješto su iskoristili njegove prirodne blagodati. Daleko od restrikcija Konstantinopola, u svoje su budimpeštanske hamame uz bazene s hladnom vodom počeli ugrađivati i one s toplom. S vremenom su te turske kupelji postale ishodištem budimpeštanske kulture korištenja toplica i ljekovitih voda, a Turci su Mađarima ostavili i tradiciju pravljena pločica za kupke.

Zlatno doba budimpeštanskog hedonizma bilo je početak dvadesetog stoljeća kada su izgrađene neka od najveličanstvenijih kupališta na svijetu. Međutim, Mađari su tek 1920. počeli maksimalno iskorištavati ekonomske mogućnosti ovih prirodnih izvora. Početkom 30-ih, Budimpešti je nadjenut nadimak: “City of Spas”- Grad Termalnih Kupališta.

Najveće terme ljekovitom vodom u Europi

Kupalište Gellert nudi aristokratski doživljaj
Kupalište Gellert nudi aristokratski doživljaj
Nedaleko, Balašević bi rekao: zavejanog Trga Heroja, nalaze se terme Szechenyi, najveće terme s ljekovitom vodom u Europi. U impozantnoj zgradi iz 1913. godine osim zatvorenih bazena ističu se po tri vanjska bazena na svakom kupalištu koji su otvoreni tijekom cijele godine, a ovdje je smješten i jedan od najtoplijih gradskih izvora (7° Celzijusa). Temperatura vanjskih bazena iznosi 40 stupnjeva, a zbog markantne arhitekture i naokolo postavljenih statua imate osjećaj da se brčkate u gigantskoj baroknoj fontani. Cijena ulaza je od 79,00 kn.

Za istinski aristokratski doživljaj uputite se do kupališta Gellert, jednog od novije izgrađenih. Konstrukcija je započeta 1918., a 1927. i 1934. izgled kupališta osvježen je u impresivnom Art Nouveau stilu. Mozaik, mramorni stupovi i karakteristično bojena stakla i skulpture čine terme Gellert jednim od najljepših građevina u cijeloj Budimpešti. Iznad unutrašnjih bazena, okruženih mnogim kipovima, nalazi se veličanstvena staklena kupola prepuna secesijskih mozaika i vitraja zbog čega je kupanje u njima usporedivo sa kupanjem u kakvoj palači ili katedrali. Nalazi se u ulici Kelenhegyi, a cijena ulaznice je od 100 kn nadalje.

Turski utjecaj

Kiraly je prva turska kupelj u Budimpešti
Kiraly je prva turska kupelj u Budimpešti
Kupalište Kiraly prva su turska kupelj, podignuta još davne 1565. godine. Infrastruktura je u tipičnom turskom stilu, a posebnost ovog kupališta je prelijepa osmerokutna staklena kupola ispod koje se nalazi bazen, pogađate, u obliku osmerokuta. Kupalište ukupno ima četiri bazena s temperaturom vode između 26 i 40 stupnjeva, a cijena ulaznice je od 60 kuna.

Kupalište Rudas također su izgrađene za vrijeme turske okupacije Budimpešte. Na glasu su kao najbolja turska kupelj u Budimpešti. Karakterističnosti turske izgradnje vidljive su u osmerokutnom bazenu s kupolom izgrađenom od obojenog stakla i masivnim stupovima. Primat koji ima nad ostalima je lokacija-kupalište je smješteno u samom centru grada, otisnuto na malom prostoru između Dunava i brežuljka Gellert. Svi oni koji bi se pod pauzom na poslu ili faksu radije bućnuli nego ispili još jednu kavu mogu to učiniti bez imalo problema. Uživancija im je na nadohvat ruke. Cijena ulaza je od 35 kuna nadalje.

Zanimljivu prošlost imaju i terme Lukacs - smještene u zgradi veličanstvene arhitekture iz 19. stoljeća, imaju osam bazena, kako vanjskih tako i unutrašnjih čija se temperatura kreće između 22 i 36 stupnjeva. Posjetitelji na raspolaganju imaju i kupku s ljekovitim blatom, wellness centar i medicinske masaže. Ništa neobično, još su vitezovi Reda svetog Ivana na toj lokaciji lječili svoje ranjenike i bolesnike. Kasnije su tu izgradili samostane-lječilišta, a cijela je zgrada napokon transformirana u kupelj u vrijeme turske okupacije.

Otok nasred Dunava

Danibus Healt Spa Margitsziget
Danibus Healt Spa Margitsziget
Danubius Health Spa Margitsziget toplice nalaze se na nesvakidašnjoj lokaciji, predivnom zelenom otoku nasred Dunava imena Margaret. Riječ je o nezaobilaznoj atrakciji: Zamislite da se na otoku u samom centru grada nalaze park Maksimir, botanički vrt, sportsko-rekreativni centar i toplice. No, detaljnije o tome u nekom drugom članku. Danubius Health Spa najmodernije su toplice u Budimpešti, u ponudi, osim bazena i kupki, imaju i slanu sobi (sol je dovezena iz Mrtvog mora) te veliki izbor masaža poput tajlandske, masaže vrućim kamenjem, suhim četkama, te čak i ona sa vinskom kremom. Kupnjom ulaznice, osim na bazene, imate pristup saunama i teretani. Cijena iznosi oko 120 kuna.

Za one koji žele aktivan odmor, na otoku Margaret nalazi se i najveći kompleks s bazenima za plivanje, Palatinus Beach. Tu se nalazi desetak bazena, tri s termalnom vodom, jedan veliki bazen za plivanje te bazeni s toboganima i valovima. Od sportskog sadržaja na dispoziciji imate ping-pong stolove, trampoline, nogometni teren i teren za odobojku na pijesku. Valja napomenuti kako je centar otvoren od travanja do kraja kolovoza, a ulaznica stoji oko 45 kuna.

 

Partijanje u kupeljima

Svatko tko je posjetio Kraljicu Dunava zna da je riječ o gradu koji osim odlične hrane, čuvenih kupališta i arhitektonskih poslastica u ponudi ima raskalašenu, vrlo vibrantnu noćnu scenu. Budimpešta je najmlađa noću, no i oni stariji će svoje najbolje dane u Budimpešti vrlo vjerojatno provesti noću. Međutim, još uvijek nedovoljno razvikan unikat budimpeštanskog noćnog života su partiji u kupeljima - SPArty: Sve je tu, DJ-evi pumpaju muziku, light show, čagica - jedina razlika je što mjesto radnje nije noćni klub, a dress code su bikiniji, badići i kupaće gaće.

Iako održavanje partija nema striktan time-table, u termama Szechenyi, najaktivnije je razdoblje od travnja do rujna kada se gotovo svake druge subote održavaju tzv. Szecska partiji. Obično počinju oko pola 11 i traju do 3 ili 4 ujutro. Upad košta oko 25 eura, dok je na prošlogodišnjem New Year s partyu koštao oko 45 eura. Partijanje u kupalištu Lukacs traje od listopada do travnja. Muzika na repertoaru je: electro, psychodelic, funk i trip hop - gotovo isto kao u termama Szechenyi. Upad stoji oko 45 eura. Alkoholna i nealkoholna pića su prisutna u velikim količinama, ima nešto i klope, a kao i u svakom noćnom klubu, nije dozvoljeno unošenje hrane i pića izvana i dakako, morate biti stariji od 18 godina.

Valja napomenuti, međutim, kako razumijem one koji cijeli koncept Spartyja smatraju uspješnijim u teoriji nego u praksi. Na stranu odlična muzika i nesvakidašnji ambijent, nemojte se začuditi hordi ozbiljno pijanih studenata i studentica, pobljuvanim svlačionicama (pa i bazenima), a ukoliko računate na opušteno brčkanje i laganu čagicu - obuzdajte maštu. Teško da ćete biti u toj mogućnosti dok oko vas đuska razbijena mlađarija i plutaju odbačene limenke, čaše, slamke, a samu primisao o drugim tekućinama je bolje zanemariti. Ukratko: samo za hardcore igrače.