budimpesttt_profimedia_velika.jpg

O zagrebačkom se adventu raspredaju bajke i legende, ali pogled na uličnu gastro ponudu u Budimpešti izaziva ozbiljno curenje slina. Tomislav piše o najboljim mjestima adventa u Budimpešti, pa tko još stigne...

Rasplamsali mirisi cimeta i kuhanog vina, hipnotizirajuće blještavilo božićnih lampica, razigrana, a opuštena vibra i abnormalne količine primamljivih slastica neki su od jasnih indikatora predbožićnog razdoblja u kojem gradovi starog kontinenta bivaju ogrnuti čudesnim, blagdanskim dekorom koji jednostavno tjera na osmijeh na veselje. Iako u nas  božićni sajmovi u Beču, Salzburgu i Pragu već poduže vrijeme imaju primat nad onim u mađarskoj prijestolnici, impresivnom ponudom autohtonih specijaliteta i pića, kreativnim idejama, živahnom zabavom i očaravajućim ambijentom koji odiše bezuvjetnom mađarskom gostoljubivošću i susretljivošću, za čas je moguće osvanuti u nekom  posebnom svijetu koji kombinira raskoš i blještavilo kojim se razmeću razvikani austrijski i njemački gradovi te bajkoviti, intimniji božićni ugođaj tako svojstven manjim gradovima poput Bratislave i donedavno Zagreba.

Svaki od 157 božićnih sajmova kojima se Europa može dičiti, unikatan je na svoj način, no zaista je teško, gotovo nemoguće prenijeti sav čar i profinjenost budimpeštanskog božićnog sajma, a dočarati osvijetljene i ukrašene ulice, bulevare i trgove jednako je opisivanju duginih boja slijepoj osobi. Božić je važan blagdan u mađarskoj kulturi te se oni posebno pripremaju za njega i po nekoliko mjeseci unaprijed. Budimpeštanski božićni sajam proteže se kroz cijelo središte grada – od grandioznog Trga heroja, Oktogona, kroz zasljepljujuće rasvijetljenu Andrassy aveniju, tradicionalnih sajmova na Trgu svetog Stjepana i Vorosmartyu pa sve do Budima.  Zbog raštrkanosti središnjeg djela grada, lako je zalutati u tom labirintu bezbrojnih božićnih drvca, štandova, koncerata i razno raznih zabavnih manifestacija. Zbog toga ćemo vam se potruditi olakšati snalaženje budimpeštanskim božićnim sajmovima. Dakle, ukoliko se zadesite u mađarskoj prijestolnici slijedite ovaj kratki vodič najimpresivnijih gradskih adventskih atrakcija:

Trg Vörösmarty

Spektakularna ponuda na štandovima (foto: S. Hodak)
Spektakularna ponuda na štandovima (foto: S. Hodak)
Okupiran masivnim drvenim  konstrukcijama od gotovo 1200 kvadrata nalik na starinske astro-ugarske božićne sajmove, svjetlucavim ukrasima, šarolikom ponudom delicija, koncertima i tradicionalnim folklornim manifestacijama, Trg Vorosmarty uistinu poprima magičnu formu zimske bajke, a ujedno služi i kao glavno središte raštrkane budimpeštanske božićne ponude. 

Do njega čuvenom Vaci ulicom koja slovi kao jedna od najljepše ukrašenih ulica u Europi za vrijeme Adventa. Nalik na zagrebačku Tkalču, prepuna je dućana, butika, kafića, restorana i suvenirnica zbog čega je vječito preplavljena hordama turista dok cijene pića, hrane i suvenira u predbožićno vrijeme drastično rastu.

Osim ručno rađenih predmeta i artefakta - od drvenih igračaka, instrumenata i keramičkih proizvoda do krojačkih majstorija poput kožnih aktovki, kaputa, remena, rukavica i šalova – koji strše sa svakog štanda, na Vorosmartyu će gurmani svih zahtjeva i ukusa doći na svoje. Pregršt gastronomskih kućica nudi raznovrsne kulinarske kreacije među kojima se mogu pronaći brojni specijaliteti domaćih i stranih kuhinja (od turske i talijanske do kineske i japanske).

Mađarska je definitivno zemlja ozbiljnih i strastvenih mesoždera, stoga nakon nezaobilaznog gulaša koji će vas stajati oko dvadesetak kuna, nije loše nastaviti sa delikatesnim kobasicama (15-35 kn) i ostalim mesnim specijalitetima na milijun načina- od slasnih burgera (20-30 kn), kuhanih bunceka, bečkih šnicli (30-ak kuna), raznih pečenja u bezbrojnim kombinacijama (35-50 kn) do hortobađskih palačinki (Hortobágyi palacsinta) punjenih mljevenom teletinom i prelivenih bešamelom. Isplati se kušati i langoš (desetak kuna), tradicionalno i vrlo popularno mađarsko jelo slično pogači, poznato pod nazivom „mađarska pizza.

Prezentacija uličnih slastica (foto: S. Hodak)
Prezentacija uličnih slastica (foto: S. Hodak)
Za one koji nisu odveć entuzijastični oko mesa, na sajmu mogu pronaći i poveći izbor salata, ribe,  punjene paprike, vege tosteva, sendviča sa kiselim krastavcima i čuvenom mađarskom pečenom paprikom. Suha grla zaljeva se bogatom ponudom vina (od vrlo jeftinih do vrlo skupih) i piva, neizostavnim kuhanim vinom do domaćih žestica poput palinke i unicuma.

Sladokusci na dispoziciji imaju pregršt kolača i slastica - tu su medenjaci, palačinke, štrukli, čokoladne poslastice, kremšnite, a bio bi grijeh ne probati slavnu Doboš tortu. Definitivno najpopularnije slastice sajma su tradicionalni kolači kürtőskalács i Somlói galuska(mekana čokoladna piškota, prelivena čokoladom i šlagom). Valja istaknuti kako su cijene većine jela i okusa vrlo razumne.

Advent u Fashion streetu

Fashion street je ulica koja spaja Trg Deak Ferenc i Vorosmarty poznata kao ulica za šopingholičare- prestižni brandovi poput Guccija, Versacea i Louis Vuittona ovdje imaju svoje butike. Za Advent se kroz nju teško probiti - biva okupirana turistima i štandovima koji ispod prekrasnog, bijelog kristalnog božićnog drva nude primamljive gurmanke kreacije i ručno izrađene proizvode: od nakita, igračaka, torbi do keramičkih i staklenih proizvoda. Tu se daju isprobati i slatki, slani, kiseli i gorki okusi. Najpopularniji su kurtoskalacs kolači, burgeri i kobasice raznih kombinacija.

Gozsdu božićni sajam

Gozsdu je prolaz koji se nalazi u židovskoj četvrti prepun kafića, restorana i klubova poznat po razularenim tulumima i odličnom provodu. Omiljeno je okupljalište mladih. I ovdje ćete pronaći štandove sa suvenirima i delicijama, no sa nešto oskudnijom ponudom. Glavni razlog dolazaka ovdje nije šopingiranje i uživanje u božićnim slasticama već pumpanje pozitivnom, razigranom atmosferom i uživanje u raskalašenom partijanju.

Sajam kod bazilike svetog Stjepana

Lijepe scene i primamljivi mirisi (foto: S. Hodak)
Lijepe scene i primamljivi mirisi (foto: S. Hodak)
Malo dalje, na Trgu svetog Stjepana na kojem se nalazi impozantna bazilika posvećena istom svecu, odličan provod mogu očekivati sve generacije. Osim 3D light showa kojima su obasjane monumentalne fasade bazilike, pred njom se svakodnevno odvijaju koncerti i glazbene manifestacije.

Dječje klizalište okruženo je gastronomskim kućicama i štandovima. Ovdje se možete dočepati raznih umjetničkih djela lokalnih autora, kristala, keramičkih proizvoda i drvenih igračaka, a dok se gastro ponuda preveć ne razlikuje od one na obližnjem Vorosmartyu, oni koji se žele ugrijati manjom ili većom količinom alkohola moći će to učiniti na štandovima koji imaju specijaliziranu ponudu čuvenih mađarskih žestica unicum i palinke (desetak kuna po čašici).

 

Advent u palači Gresham

Oni željni aristokratskog blagdanskog provoda, sajam u palači Gresham u kojoj je otvoren hotel Four Seasons zasigurno će ispuniti očekivanja. Tema ovogodišnjeg sajma nazvana je „winter forest“, tako da posjetitelji svakog dana koračaju ispred magično osvijetljenih, bijelih artificijalnih drvca u glamuroznom interijeru velike dvorane gdje su u ponudi izloženi predmeti napravljeni od najcjenjenijeg mađarskog porculana, kožne kreacije i parfemi. To definitivno nije za svačiji džep.