budimpesta_velika.jpg

Tomislav u Budimpešti studira filmsku režiju i novinarstvo, voli je i dobro poznaje, a za Trusty.hr će pisati o budimpeštanskim i mađarskim zanimljivostima

Budimpešta je udaljena svega nekoliko sati lagane vožnje - kontinentalcima praktički na dohvat ruke – a jednom kad je upoznate, uvijek se želite vratiti. Danju gospodska, otmjena i raskošna, a noću, kada hipnotizirajuće blještavilo osvijetli mostove, ulice i čuvenu zgradu Parlamenta - divlja, raskalašena i dekadentno živahna. A part od impozantnih zdanja neizmjerne kulturne i povijesne vrijednosti, upoznavanja veličanstvene i burne gradske prošlosti, fenomenalne kuhinje i famoznih termi, Budimpešta - kraljica Dunava - svjetski je poznata po svojoj bogatoj, vrlo vibrantnoj „mladenačkoj“ noćnoj sceni - tzv. ruin pubova (pubovi u ruševinama) koji u njoj nezaustavljivo niču zadnjih desetak godina. Ne treba spominjati da se posjet Budimpešti ne računa bez provoda u ruin pubovima. Oni su „mađarsko iskustvo“ 21. stoljeća.

Ruin pubovi su suprotnost šminkerskim  klubovima kojih Budimpešta također ima napretek. Oronule zgrade i dvorišta, propale tvornice, napuštena skladišta, garaže i trgovački centri pretvoreni su u osebujne barove ležerne, nesvakidašnje atmosfere, otkačenog dekora, jeftinih pića i raznolike muzike. Smješteni u staroj židovskoj četvrti u 7. distriktu, neupućenom oku, neće ih biti lako opaziti - s ulice nalik na prastare zgrade očajnog stanja, unutra nude zapanjujući, nesvakidašnji ambijent - poput ulaska u kakav uvrnut, bajkoviti svijet: Antikne igračke, namještaj načinjen od glomaznog otpada, zidovi išarani slikovitim grafitima, bizarni ukrasi obješeni sa stropa - ukomponirani su u savršenom skladu.

Kuriozitet je da podrijetlo ovog mađarskog fenomena navodno seže u vrijeme sovjetske okupacije kada su mađarskim građanima bila zabranjena velika okupljanja i organiziranje zabava. Stanovnici Budimpešte uporno su odbijali prihvatiti takve restrikcije te su se potajice okupljali i priređivali tulume po raznim naizgled nesumnjivim lokacijama. Nakon pada komunizma, upravo na prostorima tih tajnih okupljališta budimpeštanskih partijanera otvoreni su prvi ruin pubovi.


Ovo je 5 najboljih:

1. SZIMPLA KERT

Szimpla Kert je najstariji ruin pub
Szimpla Kert je najstariji ruin pub
Najstariji ruin pub nakon kojeg je sve krenulo, Szimpla Kert je zaštićeno kulturno dobro i jedno od najpoznatijih mjesta u gradu. Ovu mješavinu puba i art kina, smještenu u staroj tvornici karakterizira atrij prepun starog namještaja, i veselih relikvija te funky ugođaj kojem pridonose lokalni bendovi, light show i širok asortiman pića (naročito domaćih), a može se prigristi i dobar burger ili sendvič – sve po razumnoj cijeni.

Szimpla je omiljeno mjesto hedonista svih želja i ukusa, tako se osim gurmana i čagera u njoj okupljaju i uživatelji nargile koji okruženi njenim opojnim dimom na dispoziciji imaju pozamašan izbor duhana. Po mnogim listama jedan od najistaknutijih europskih klubova, Szimpla je svakodnevno preplavljena strancima i lokalcima svih generacija.

 

2. KUPLUNG

Kuplung kao vintage auto servis
Kuplung kao vintage auto servis
Izgledom nalik na vintage auto servis, svom imenu svojstveno, Kuplung je smješten u nekadašnjoj velikoj garaži i servisu u peštanskoj Kiraly ulici. Šarenih boja, ispunjen grafitima i opuštene, a uvijek živahne atmosfere, Kuplung je omiljeno okupljalište umjetnika, studenata i alternativne publike koji ga vole zbog programa, atmosfere, ali i jeftinih pića, naročito vrlo povoljnih koktela. Kuplung je preko dana ispunjen umjetnicima koji u njemu stvaraju, a noću se tamo održavaju različiti programi.

Preko dana je idealan za ispijanje kave, a mogu se gledati i sportski prijenosi. Budući da su ponedjeljkom cijene pića snižene i za 50 posto, klub biva doslovce okupiran pijanim studentima.

U Kuplungu se redovito održavaju izložbe i koncerti neafirmiranih rock i indie bendova, a u većoj od dvije prostorije katkada i programi DJ-eva.

 

3. INSTANT

Instant je najveći ruin pub u gradu
Instant je najveći ruin pub u gradu
Instant se nalazi u peštanskoj Nagymezo ulici, nekoliko minuta udaljen od luksuzne Andrassy avenije, a sa svojih dvadeset soba, šest šankova, četiri plesna podija i dva dvorišta, najveći je ruin pub u Budimpešti. Instant je zapravo labirint s potpuno nadrealnom atmosferom.

U njegovom se podrumu često priređuju live koncerti i ugošćuju međunarodni bendovi, a divlja zabava svakog dana traje do 6 ujutro kada se pub zatvara. Specifikum ekscentričnog dizajna su životinje koje vise sa stropa i otkačeni crteži po zidovima.

Cijene piva, ali ostaliih pića u Instantu su vrlo prijateljske, a kako i doliči jednom od najpopularnijih mjesta u gradu, vikendom se na ulaz čeka i po sat i pol vremena, pa je mudro posjetiti ga neki dan u tjednu.

 

4. CORVIN KLUB

Corvin na krovu starog šoping centra
Corvin na krovu starog šoping centra
Corvin je zapravo underground techno & house klub smješten na trgu Blaha Lujza u nekadašnjoj socijalističkoj robnoj kući s fantastičnom krovnom terasom koja funkcionira i kao skybar te ljetno kino. Sam klub ima savršeno ozvučenje i kapacitet za 600 posjetitelja, a uz domaće često gostuju i strani DJ-evi.

Terasa je osim kina i skybara također i mjesto gdje se ljeti pleše na rooftop partyjima. Corvin je jedan od najboljih izbora u gradu za za fanove elektronske glazbe, razbacivanje na plesnom podiju traje do jutarnjih sati, a tada, pa opet sve do navečer, golema terasa na krovu pretvara se u kino i skybar. 

Cijene pića su umjerne u odnosu na slična mjesta, a ni ulaz u klub nije skup.

 

 

5. FOGAS HÁZ

Fogas Haz je u prijevodu kuća zuba
Fogas Haz je u prijevodu kuća zuba
U prijevodu, Kuća zubiju (prostor u kojem se nalazi navodno je bio stomatološka ordinacija), nakon preuređenja 2010. postala je jedno od najpopularnijih mjesta za izlazak. Stiliziranog je i unikatnog interijera, a cijene pića su pristupačne svačijem džepu. I ovdje se organiriraju razni kulturni programi poput izložbi, predstava, projekcija filmova, koncerata te partyja s raznim, ali uvijek kvalitetnim glazbenim repertoarom.

Iako u nas Beč i Prag već poduže vrijeme imaju primat nad mađarskom prijestolnicom, ovim kreativnim idejama, jedinstvenom zabavom i ambijentom koji odiše bezuvjetnim mađarskim gostoprimstvom, za par je sati moguće iz Zagreba u tren oka osvanuti u nekom drugačijem svijetu. Za razliku od Budimpešte, Zagreb nije građen da bude glavni grad, a ona nije građena da bi bila oronula. Ubrzo, izgledat će sasvim kao Beč. Opet.