Kada je riječ o turističkoj tradiciji pa i gastronomskom imidžu, sjeverna Dalmacija je, baš kao i susjedno Podgorje, najmanje eksponirani i ponajmanje razvijeni dio hrvatske jadranske obale. Godinama tek sinonim za jeftine apartmane i ribarske noći s mirisom užegla ulja i zvucima trećerazrednih zabavljača, taj se dio hrvatske obale, odnosno barem neki njegovi dijelovi, posljednjih godina polako budi i pokušava popraviti imidž te iskoristiti velike prirodne prednosti i potencijale koje ima, naročito u gastronomskoj ponudi.
Kada imaš more i njegove plodove s jedne, a plodne Ravne kotare s druge strane te odličnu prometnu povezanost s kontinentalnom Hrvatskom ludost je to ne iskoristiti i postati gastronomska atrakcija barem u početku za nautičare i izletnike, dok se ne digne i ostala razina ponude i stvori infrastruktura koja će privući zahtjevnije i platežno sposobnije goste mimo marina.
Nije stoga neko čudo što su se baš u Biogradu na Moru, gradiću s dominantnim nautičkim turizmom poznatom po velikoj i hvaljenoj marini odlučili dizanjem razine gastronomske ponude dignuti i čitavu svoju turističku priču na višu razinu.
Koncept je jednostavan i odavno poznat, ali u osnovi najučinkovitiji i zapravo nepogrešiv. Na najdužem stolu u Hrvatskoj predstavit će autohtone lokalne i hrvatske proizvode te dati priliku proizvođačima da svoje domaće proizvode prezentiraju širem tržištu i krugu ljudi. Istra s takvim manifestacijama radi čuda i dobro je da se taj koncept širi na čitavu obalu.
Posebnost ovogodišnje biogradske manifestacije je u širenju priče i dizanju razine, ali i modernizaciji samog koncepta i vizualnog identiteta Festivala. Na obnovljenom mulu na rivi će se, obećaju, održati pravi kulinarski spektakl.
Stvari u najavi izgledaju vrlo obećavajuće. Kako je glavna tema festivala tuna, odnosno plava riba, na svečanoj će večeri specijalitete pripremati iskusni gastronomski stručnjak Veljko Barbieri i čarobnjak u spravljanju jela od plave ribe, David Skoko, s učenicima Srednje škole Biograd.
Skoko je jedna od najvećih hrvatskih kulinarskih zvijezda, a reputaciju je stekao pretvorivši obiteljski restoran u Banjolama nadomak Pule u gastronomski hram čija se ponuda bazira na „nerazvikanoj“ i dostupnoj plavoj ribi i čudesnim, maštovitim i ukusnim jelima kakve su tripice od grdobine kojima je fascinirao i velikog Anthonyja Bourdaina kada je ovaj snimao dokumentarac u Hrvatskoj.
Prošle jeseni bio sam tamo na večeri u većem društvu u kojemu je bio i legendarni BBC-jev kralj političkih i izbornih emisija David Dimbleby sa suprugom Belindom Giles, i svjedočio njihovom iskrenom oduševljenju Skokinim kulinarskim majstorijama. Dimbleby i Belinda Giles jeli su u najboljim restoranima širom svijeta, a Skoki su najiskrenije čestitali i uvjeravali ga da tako dobra riblja jela nikada nisu kušali.
- Ja sam profesionalni kuhar, a Veljko je zaljubljenik u kuhanje i gastronomski stručnjak. Morat ćemo dobro ukrstiti mačeve jer kad ja radim onda nema mjesta greškama. Drago mi je sudjelovati u projektima gdje se mlade naraštaje uči da prepoznaju hranu koja je nama bliska, a ne da se sve svede na čitanje deklaracije – rekao je Skoko, a s jednakim je entuzijazmom Gastro stol najavio i Barbieri.
- Mlade treba motivirati da se zdravo hrane i kuhaju, a i jako me veseli što ću specijalitete pripremati s Davidom. Meni ne želim otkriti ali jedan od sljedova bit će plava riba - rekao je Barbieri. On i David na gala večeri Gastro stola po prvi puta će se, naime, zajedno pobrinuti za meni.
Razumljivo je i mudro što u Biogradu ne žele da se ta gastro priča svede samo na tri dana Gastro stola. Uvod se već dogodio u sportskoj dvorani Srednje škole Biograd gdje su na 15. manifestaciji "Što su i kako kuhale naše bake“ učenici ugostiteljske škole spremili 40-ak vrsta jela na tradicionalan način. Ove godine u projekt su se napokon uključili i biogradski ugostitelji, a gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, imao je predavanje o tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji i spremanju autohtonih zdravih namirnica pod nazivom "Dalmatinska kuhinja u Sredozemnom okružju“.
- Zajednička želja Grada Biograda i škole je da približimo i povežemo "Gastro stol" i "Što su spremale naše bake" u jednu zajedničku cjelinu biogradske gastronomije i kao takvu u predsezoni svima ponudimo ono što ovo podneblje ima: ljepotu prirode i zdrave hrane, objasnio je Ivica Kero, ravnatelj srednje škole Biograd koja je organizator festivala bakinih delicija.
Na Visu su zahvaljujući ponajprije glasovitom restoranu „Pojoda“, ali i još nekim konobama i agro turističkim destinacijama, fino razvili tu autohtonu gastro priču, ali sve ostalo, od cijena koje su brutalno previsoke i pretjerane, do nedostatka pristojnog smještaja, tamo je precijenjeno i nedovoljno kvalitetno da bi se prevalio toliki put do otoka.
Istra će uvijek ostati nepogrešiv izbor, ali šteta je da ostane usamljena, pa bi pametnim razvijanjem te gastronomske priče u Biogradu na Moru mogli napraviti veliku uslugu i sebi i ljubiteljima fine hrane kojima ne bi bio problem potegnuti do tamo, čak i samo zbog vrhunskih namirnica i autohtonih delicija.
Dogradonačelnik Biograda Marijan Stopfer, najavio je da će u novoj koncepciji festivala kvaliteta stola i izlagača biti važnija od kvantitete odnosno duljine stola, a gala večera za više od stotinu uzvanika koje će pokušati impresionirati i „natjerati“ da o tome šire glas, biti će im test koliko su za to spremni. Sjajno bi bilo da uspiju i da Hrvatska dobije još jedno muesto gdje se dolazi zbog dobre hrane.