POVIJEST UGOSTITELJSKOG ZAGREBA, 1. DIO: Što se, kako i gdje jelo i pilo do Prvog svjetskog rata
- Detalji
- Kategorija: Gastro
- Objavljeno: Utorak, 23 Rujan 2014 22:27
- Piše: Anri Paravić
U 13. stoljeću stiglo je pivo, potkraj 18. rakija, a prvi pravi hotel s hranom otvoren je 1840. U drugoj polovici 19 stoljeća jelo se već kao u Beču ili Pešti, a toaleti su postali obvezni od 1870.
Razvoj zagrebačke ugostiteljske ponude u povijesti razvijao se usporedo s europskim trendovima. Nekada se tu radilo samo u lošoj kopiji stranih, ponajviše Bečkih uzora, dok je u više navrata ugostiteljska ponuda Zagreba dostigla nivo kojem bi i današnji restorani mogli pozavidjeti. Sam razvoj nije bio nimalo lak, budući da su ondašnjeg, kao i današnjeg ugostitelja mučili slični problemi. Država sa svojim zakonima i nametima često je ograničavala poduzetnost, pa su se gostioničari u više navrata organizirali u svojevrsne cehovske udruge radi zaštite svojih interesa.