POVIJEST UGOSTITELJSKOG ZAGREBA, 1. DIO: Što se, kako i gdje jelo i pilo do Prvog svjetskog rata

Opširnije...

U 13. stoljeću stiglo je pivo, potkraj 18. rakija, a prvi pravi hotel s hranom otvoren je 1840. U drugoj polovici 19 stoljeća jelo se već kao u Beču ili Pešti, a toaleti su postali obvezni od 1870.

Razvoj zagrebačke ugostiteljske ponude u povijesti razvijao se usporedo s europskim trendovima. Nekada se tu radilo samo u lošoj kopiji stranih, ponajviše Bečkih uzora, dok je u više navrata ugostiteljska ponuda Zagreba dostigla nivo kojem bi i današnji restorani mogli pozavidjeti. Sam razvoj nije bio nimalo lak, budući da su ondašnjeg, kao i današnjeg ugostitelja mučili slični problemi. Država sa svojim zakonima i nametima često je ograničavala poduzetnost, pa su se gostioničari u više navrata organizirali u svojevrsne cehovske udruge radi zaštite svojih interesa.

Opširnije...

Vis: Lijepi mali otok za veliko deranje

Opširnije...

Hype je tek malim dijelom opravdan premda su neka jela na Visu doista izvrsna, a neka mjesta vrijedna posjeta. Cijene su definitivno previsoke u odnosu na ponudu i kvalitetu

Prijedlog za odlazak na Vis došao je nekako neočekivano. Nas pet parova redovito, barem dva do tri puta godišnje, ide na višednevne gastro izlete, ali uglavnom je to igra na sigurno: Istra, Baranja, inozemstvo i tako to. Jug nikada nije bio u planu, a ne bi ni sada, da jedan od nas nije tamo bio poslom pa zaključio da je dobro jeo, pa idemo, bit će super, nije turistički nadrkano, kuhaju bolje i drugačije, pa povijest, Tito, Issa, priroda i tako... Ja sam, priznajem, pružao lagani otpor, ali su me slomili.

Opširnije...